Αναβάλλεται για ένα χρόνο η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, λόγω σεξουαλικού σκανδάλου

Αναβάλλεται για ένα χρόνο η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, λόγω σεξουαλικού σκανδάλου

Την αναβολή της απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για ένα χρόνο ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την Ακαδημία μετά την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της. 

Συγκεκριμένα ένα μέλος της επιτροπής είχε κατηγορηθεί για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά προκάλεσε μια σειρά από παραιτήσεων στις τάξεις της. 

Κορυφή στο «παγόβουνο» ήταν και η παραίτηση της επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιους (φώτο) μετά την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το πώς ο θεσμός χειρίστηκε την έρευνα για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος άνδρα που είναι παντρεμένος με κάποιο από τα μέλη της ακαδημίας. Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν οι μαρτυρίες 18 γυναικών.

 

Όπως αναφέρει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της, θα αναβάλει την απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας το 2018 με σκοπό να το απονείμει το 2019 ταυτόχρονα με το επόμενο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως και στο παρελθόν έχουν παρθεί ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν ενώ παραδέχεται ότι η κρίση λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου επηρέασε δυσμενώς το βραβείο. Παράλληλα τονίζεται ότι η απόφαση αυτή υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα συμβάλλει στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης φήμης του βραβείου.

Τέλος σημειώνεται ότι η απόφαση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν θα επηρεάσει τα βραβεία του 2018 στις άλλες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο μόνιμος γενικός γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, Άντερς Ολσον, αποκάλυψε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Σουηδίας, ότι η Ακαδημία βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων αλλά δεν δέχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει αυτό το σημείο».

Το 1949, οπότε και η τελευταία αναβολή, η Ακαδημία είχε αποφασίσει να αναβάλει την ανακοίνωση επικαλούμενη το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά «καμία από τις υποψηφιότητες δεν ανταποκρινόταν στα κριτήρια που τίθενται από τη διαθήκη του Αλφρεντ Νόμπελ». Έναν χρόνο αργότερα, ο αμερικανός συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ λάμβανε την τιμητική διάκριση για το 1949.

Ο τελευταίος νικητής του βραβείου Νόμπελ ήταν ο Καζούο Ισιγκούρο.