Αλλάζει ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Τέλος στην απλή αναλογική

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Τέλος στην απλή αναλογική

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που θεσπίζει -μεταξύ άλλων- μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού, από 50% συν μία ψήφο, σε 43% συν μία ψήφο. 

Ψηφίστηκε επίσης με ευρεία πλειοψηφία, η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με την οποία καθιερώνεται ασυμβίβαστο ως προς την κατοχή επιτελικής θέσης σε κόμματα, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.

«Επαρκή» ηθικώς και πολιτικώς, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, τη νομιμοποίηση που παρέχει η επίτευξη ποσοστού 43% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι, ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό» τόνισε ο κ. Βορίδης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την "Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών".

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κατάργηση του κανόνα του 50%+1, αποτελεί κατάργηση του κανόνα της πλειοψηφίας, ο κ. Βορίδης είπε πως, όταν λέμε ότι σε μείζονα ζητήματα αποδεχόμαστε, όχι το 43%, αλλά το 39% και το 38% για να φτιαχτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι το 43% δεν έχει επαρκή νομιμοποίηση.

«Είναι δικαίωμά σας να έχετε απόψεις που κατέστρεψαν τους δήμους» προσέθετε ο κ. Βορίδης, καλώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, «έρχονται και συμπράττουν, το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και "λένε η απλή αναλογική ήταν καταστροφική"».