Αλλαγή στάσης από Βερολίνο: Δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας

Αλλαγή στάσης από Βερολίνο: Δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας

Μια μέρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη - Σολτς και τη θέση που του μετέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι δεν νοείται η πολιτική των ίσων αποστάσεων, το Βερολίνο άλλαξε στάση. Σε μια σαφώς πιο αυστηρή δήλωση σε σχέση με την προ ημερών τοποθέτηση ίσων αποστάσεων, η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της Ε.Ε.», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» στις σχέσεις της με την Ελλάδα καθώς ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Τετάρτη είπε πως «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι εντάξει», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο καγκελάριος είναι της γνώμης ότι - δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης - είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο.

«Η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι εντάξει, είναι κάτι το αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Γερμανία δεσμεύεται να επιλύσει τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον ιδιωτικό διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου, είπε ο εκπρόσωπος για να καταλήξει ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».