Αιχμές Τσίπρα προς Ανδρουλάκη: Εάν δεν ζητάς εκλογές, τότε θέλεις να παραμείνει η κυβέρνηση

Αιχμές Τσίπρα προς Ανδρουλάκη: Εάν δεν ζητάς εκλογές, τότε θέλεις να παραμείνει η κυβέρνηση

Μια αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο εκλαμβάνεται ως ευθεία βολή κατά του Νίκου Ανδρουλάκη με το κόμμα του οποίου ευελπιστεί πως θα σχηματίσει τη λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση». Απευθυνόμενος όπως είπε, σε όσους «αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις» τόνισε πως «εάν δε ζητάς εκλογές, τότε θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να συνεχίσει την κοινωνική λεηλασία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να πιέσει το ΚΙΝΑΛ στην προσπάθειά του να δείξει ότι είναι εφικτή μια κυβέρνηση την οποία ο ίδιος ονομάζει προοδευτική, από τις επόμενες εκλογές και να συντηρήσει έτσι το αφήγημα επανόδου στην εξουσία. Αφήγημα που απευθύνεται και στο εσωτερικό του κόμματός του ενόψει του συνεδρίου στο οποίο επιδιώκει να περάσει τις αλλαγές μετατροπής του σε αρχηγικό.

Ταυτόχρονα όμως επιδιώκει να απαντήσει και στην επιθετική τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος εμφανίζεται να δηλώνει αφενός ότι θα συνεργαστεί με κόμματα που ομνύουν στη σοσιαλδημοκρατία αφετέρου ότι θα καθορίσει τους όρους τις προϋποθέσεις αλλά και τα πρόσωπα που θα μετάσχουν στο οποιοδήποτε εγχείρημα με κορμό το ΚΙΝΑΛ.

Στο πλαίσιο αυτό η σαφέστατη αιχμή του εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να εμπλακεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης στη λογική της καθημερινής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ένα συνεχές αίτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στο οποίο το ΚΙΝΑΛ ασκώντας μεν κριτική στην κυβέρνηση, ακόμη και μέσω της υιοθέτησης πλειοδοτικών αναφορών σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ακρίβεια, αποφεύγει να θέσει θέμα εκλογών.

Άλλωστε και κατά την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τα στελέχη του εν συνεχεία είχαν δηλώσει πως δεν τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών προκαλώντας μάλιστα τότε ποικίλα σχόλια αναφορικά με τη στάση του. Και αυτό διότι ουσιαστικά η πρόταση μομφής έχει ακριβώς την έννοια της απομάκρυνσης της κυβέρνησης κατά της οποίας κατατίθεται.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει έναν συνοδοιπόρο στον μοναχικό δρόμο που ακολουθεί ειδικά σε ό,τι αφορά το αίτημα του για εκλογές. Αίτημα το οποίο επιθυμεί να υλοποιηθεί ώστε να αξιοποιηθεί η ανησυχία των πολιτών για το κύμα ακρίβειας και η αναμενόμενη δυσφορία προς την κυβέρνηση που σημειωτέον σε ανάλογες περιπτώσεις λειτουργεί ως αλεξικέραυνο.

Στην παρούσα φάση άλλωστε οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν πως επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στην ίδια λογική κινούνται και οι μισοί περίπου ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ποσοστό αυξάνεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση στο δρόμο προς το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να εντείνει τις πιέσεις στο ΚΙΝΑΛ το οποίο διατηρεί τα ποσοστά που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του, ενώ στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως με τον τρόπο αυτό κάποια στιγμή οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει να λαμβάνει ξεκάθαρες θέσεις τόσο ως προς τις συνεργασίες μετά τις εκλογές όσο και ως προς τον τρόπο που λειτουργεί έναντι των δύο πρώτων κομμάτων,