ΑΔΜΗΕ = Ανάπτυξη + μέρισμα σε προσιτή τιμή

ΑΔΜΗΕ = Ανάπτυξη + μέρισμα σε προσιτή τιμή

O ΑΔΜΗΕ άνοιξε χθες τα χαρτιά του στην παρουσίαση των αναλυτών και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το αναπτυξιακό του πλάνο. Το 2020 η εταιρία έδειξε αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 14,8% στα 286,7 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 202,5 εκατ. ευρώ (+14,7%).  Η αύξηση προέκυψε από την προσθήκη παγίων η οποία ακολούθως αύξησε το ενοίκιο προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε δημοσιευμένο επίπεδο η εταιρία έδειξε λειτουργικά κέρδη 210,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6,1% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία υπήρχαν θετικά έκτακτα αποτελέσματα στην γραμμή των άλλων εσόδων.  Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 84,9 εκατ. ευρώ έναντι 105,6 εκατ. ευρώ το 2019.

Οι καθαρές ταμειακές ροές ήταν ανάλογες του 2019 στα 159,2 εκατ. ευρώ με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να διαμορφώνονται στα 456,9 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ για την εταιρία. Παράλληλα ο δανεισμός αυξήθηκε στα 504,5 εκατ. ευρώ ενώ η ρυθμισμένη βάση παγίων (RAB) διαμορφώθηκε σε 1,94 δις. ευρώ από 1,68 δις ευρώ το 2019.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης η διοίκηση ανέφερε ότι ο ορισμός σταθμισμένης μεσοσταθμικής απόδοσης 6,7% στον ΔΕΔΔΗΕ είναι μια καλή ένδειξη για τον ορισμό του WACC του ΑΔΜΗΕ. Επισημαίνεται ότι η απόδοση για το 2021 έχει οριστεί σε 6,3% προ φόρων.

Στη βάση παγίων αναμένονται εισροές τα επόμενα τρία χρόνια από τα έργα διασύνδεσης των νησιών που βρίσκονται σε εξέλιξη της Πελοποννήσου και της ζεύξης Πειραιά – Κρήτης. Ωστόσο, για να ενταχθούν στα ρυθμισμένα πάγια  του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει η ζεύξη να ηλεκτριστεί καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση κάποιου τύπου όσο το έργο θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης διεθνών διασυνδέσεων, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τους γειτονικούς Διαχειριστές για την αξιολόγηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων ενίσχυσης μιας σειράς projects, με πιο ώριμη τη διασύνδεση με τη Βουλγαρία με εναέρια γραμμή 400 kV με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2022. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός του Μαΐου.

Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει ακόμα διασυνοριακές συνδέσεις με Αλβανία, Ιταλία, Βόρεια Αλβανία και Αίγυπτο των οποίων τα πλάνα βρίσκονται σε φάση μελέτης σκοπιμότητας. Για τις συνδέσεις αυτές ο ΑΔΜΗΕ δεν πληρώνεται με RAB αλλά με ειδικές ταρίφες χρήσης δικτύου από εξαγωγείς και εισαγωγείς. Τέλος, αναφέρθηκε ότι η εταιρία βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας με την Sunlight για την αποθήκευση ενέργειας, υπηρεσία η οποία δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους παρόχους ενέργειας αλλά θα έχει σαν στόχο την υποστήριξη της ευστάθειας του δικτύου. 

Συνεπής ως προς τη συμφωνία μετόχων ο ΑΔΜΗΕ θα μοιράσει συνδυασμένο μέρισμα 0,103 ευρώ ανά μετοχή (απόδοση 2,7%)  το οποίο περιλαμβάνει μέρος από το τακτικό μέρισμα (0,018) και προμέρισμα (0,085) από την επόμενη χρήση. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 23 Αυγούστου και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 30 Αυγούστου. H τακτική γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στις 14 Ιουλίου.

Με βάση το σύνολο των μετοχών η μετοχή διαπραγματεύεται 0,94 φορές την καθαρή της θέση και 15,2 φορές τα κέρδη του 2020.  Ωστόσο σε τρία χρόνια η βάση παγίων θα έχει διπλασιαστεί και ανάλογα θα έχουν κινηθεί και τα υπόλοιπα μεγέθη του ισολογισμού.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι ένα «καθαρό» στόρι παντός καιρού με συμπαθητικό μέρισμα αφού αποτελεί ένα ειδικό εθνικό μονοπώλιο για το δίκτυο υψηλής τάσης. Αν εφευρεθεί η ασύρματη ηλεκτρική ενέργεια τα πράγματα θα αλλάξουν. Αλλά ποιος είπε ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν θα επεκταθεί και εκεί αν χρειαστεί;

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.