Ξεκινά η δημιουργία πράσινης κοιλάδας υδρογόνου στην Κρήτη
Shutterstock
Shutterstock

Ξεκινά η δημιουργία πράσινης κοιλάδας υδρογόνου στην Κρήτη

Την δημιουργία κοιλάδας πράσινου υδρογόνου στην Κρήτη σηματοδοτεί η επίσημη έναρξη του έργου CRAVE H2 με συντονιστή και leader τον Όμιλο Eunice και τη συμμετοχή επτά ακόμη εταίρων, βάζοντας ουσιαστικά το νησί στην εποχή της οικονομίας του υδρογόνου.

Το CRAVE H2 στοχεύει στην ανάπτυξη και λειτουργία καινοτόμων τεχνολογιών στην Κρήτη, ενώ καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

Στόχος είναι να καταστήσει το υδρογόνο ως ζωτικής σημασίας μέσο στο νησί της Κρήτης, προκειμένου να μειωθεί η χρήση ρυπογόνων και εξωτερικά εισαγόμενων ορυκτών πόρων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ασφαλή χρήση του υδρογόνου σε ευρεία κλίμακα καθώς και στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Ευρωπαϊκού έργου στην τοπική κοινωνία. Οι ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά οφέλη για το νησί της Κρήτης θα διερευνηθούν διεξοδικά και θα βελτιστοποιηθούν.

Ο όμιλος EUNICE είναι ο συντονιστής και leader της κοινοπραξίας του έργου. Την λίστα των partners συμπληρώνουν, η Industrie De Nora, ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, η Ballard Power Systems Europe, κατασκευαστής προϊόντων κυψελών καυσίμου PEM σε ποικίλες αγορές και εφαρμογές, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχοντας ενεργά στις ρυθμιστικές, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές του έργου. Η Solmar Tours, η μεγαλύτερη τουριστική εταιρεία στην Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, το Politecnico di Torino, ένα κορυφαίο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και το ερευνητικό τμήμα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 8 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Clean Hydrogen Partnership, και τα υπόλοιπα κεφάλαια από τους οκτώ εταίρους που συμμετέχουν. Επίσης, 2 εκατ. ευρώ θα επενδύσει ο Όμιλος Eunice για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού 3 MW, από την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια του οποίου θα παράγεται το ανανεώσιμο καύσιμο, μέσω ηλεκτρόλυσης.

Η έδρα της κοιλάδας υδρογόνου θα είναι η περιοχή του Αθερινόλακκου στον Νομό Λασιθίου, με την ετήσια παραγωγή ανανεώσιμου καυσίμου να ανέρχεται έως τους 500 τόνους με στόχο οι ποσότητες αυτές να αποτελέσουν έναυσμα για την αξιοποίηση του «πράσινου» υδρογόνου σε μία σειρά από χρήσεις, προκειμένου να μειωθεί η χρήση ρυπογόνων και εξωτερικά εισαγόμενων ορυκτών πόρων στο νησί.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του CRAVE H2  προβλέπεται η κατασκευή σταθμού ανεφοδιασμού για την τροφοδοσία συμβατών λεωφορείων και άλλων οχημάτων, από όπου σε πρώτη φάση θα ανεφοδιάζεται ένα υδρογονοκίνητο λεωφορείο, που θα πραγματοποιεί εμπορικά δρομολόγια στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, χρήσεις «πράσινου» υδρογόνου θα λάβουν χώρα στην τοπική βιομηχανία, στον ναυτιλιακό τομέα καθώς και στον τουριστικό και τριτογενή τομέα.

 «Πρόκειται για ένα έργο που θα πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον πραγματικής οικονομίας, και όχι για ένα ερευνητικό πρότζεκτ», σημείωσε στη χθεσινή εκδήλωση ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Eunice, προσθέτοντας ότι η  αποστολή του CRAVE H2 είναι να εισαγάγει την οικονομία υδρογόνου στην Ελλάδα, αξιοποιώντας το καύσιμο σε διάφορες εφαρμογές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η οικονομία υδρογόνου είναι να διασφαλιστούν ανταγωνιστικές τιμές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Eunice αναπτύσσει δύο έργα -το Southern Αegean Interconnector και την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας μέσω Κρήτης (GAP)- τα οποία μπορούν να εισάγουν στην περιοχή του Αθερινόλακκου εξαιρετικά φτηνή «πράσινη» ενέργεια.

Διαβάστε Περισσότερα