Το Bancassurance, που αφορά στη δημιουργία ασφαλιστικών προϊόντων από ασφαλιστικές και την πώλησή τους από τις τράπεζες, σήμερα υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Διόλου τυχαίο λοιπόν ότι τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συνέργειες ή μεγάλη μετοχική σύνθεση σε ασφαλιστικές εταιρείες.
Εάν υπήρχε «χρυσό μήλο» στην αγορά του bancassurance, μπορούμε να πούμε ότι το κέρδισε η Τράπεζα Πειραιώς με το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής. Είχε ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με τα συμβόλαια των Ergo Hellas (στις γενικές ασφάλειες) και NN Hellas (στις ασφαλίσεις ζωής).
Τα μερίδια της αγοράς
Η μερίδα του λέοντος στην Τράπεζα Πειραιώς
Η Σαχ Ματ κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να αποκτήσει την κορυφαία ασφαλιστική της χώρας, από το CVC Capital Partners Fund VII με το τίμημα ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ είναι η είδηση της χρονιάς.
Να σημειώσουμε ότι η Πειραιώς το 2023 είχε το 29% στο μερίδιο αγοράς του bancassurance, ποσοστό που θα αλλάξει κατά πολύ με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η αξία λοιπόν της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι τεράστια, καθώς παράγει αξία για τους μετόχους, διαφοροποιεί τις πηγές εσόδων της τράπεζας και αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 5%. Παράλληλα, ενισχύεται η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, η παραγωγή προμηθειών σε επίπεδο εφάμιλλο της διεθνούς αγοράς, διατηρώντας την ίδια στιγμή την ανταγωνιστικότητα της αποτελεσματικότητας του λειτουργικού κόστους.
Οι πόρτες στον τομέα της ασφάλειας με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν ανοίξει διάπλατα, όμως μπορεί και να μπαίνει ένα ενοχλητικό αεράκι από το παράθυρο, που είναι η αποσαφήνιση του τι θα γίνει με τα υπάρχοντα συμβόλαια. Η αποκλειστική σύμβαση με την NN και με την ERGO θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διαφοροποιηθεί για να μπορεί να έχει συνεργασία και με την Εθνική Ασφαλιστική. Στην Ευρώπη πάντως είναι αρκετά διαδεδομένο το μοντέλο συνεργασίας μιας τράπεζας με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες.
H Εθνική Ασφαλιστική
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλιστικών προϊόντων, με μερίδιο αγοράς περίπου 14,5% (περίπου 17% στον κλάδο ασφαλειών ζωής και περίπου 11% στον κλάδο ασφαλειών ζημιών) και με άνω των 0,8 δισ. ευρώ Μεικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα (GWP), το 2024.
Παράλληλα κατέχει σύνολο ενεργητικού 4 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 0,4 δισ. ευρώ το 2023. Η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη προ φόρων προσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2023.
Το δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και αποτελείται από ιδιόκτητα γραφεία του δικτύου πωλήσεων και ασφαλιστικούς πράκτορες εταιρικού δικτύου, καθώς και συνεργαζόμενα ασφαλιστικά πρακτορεία και μεσίτες ασφαλίσεων. Τα Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα που παράγονται από τα προαναφερθέντα κανάλια παραγωγής αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της συνολικής παραγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες.
Εθνική Τράπεζα
Μέχρι πρότινος είχε στα χέρια της ένα από τα πιο δυνατά πακέτα στον χώρο των ασφαλίσεων. Το όνομα της είναι συνδεδεμένο με την Εθνική Ασφαλιστική και αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να αποσαφηνιστεί με την Πειραιώς, καθώς το brand name ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.
Να πούμε ότι στο site της Εθνικής Τράπεζας ακόμη διαφημίζονται όλες οι υπηρεσίες ασφάλισης (σπίτι, όχημα, επιχείρησης, υγείας) μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στην αγορά υπάρχουν πολλές εικασίες για το πώς θα αναπληρώσει το κενό η Εθνική Τράπεζα. Κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να προσπαθήσει να πάρει τις εταιρείες που συνεργαζόταν μέχρι πρότινος η Πειραιώς μόλις λήξουν τα συμβόλαια.
Alpha Bank
Δεύτερη σε δυναμική αυτή την στιγμή είναι η Alpha Bank που συνεργάζεται με την Generali Ασφαλιστική.
Το 2024 τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της Generali Hellas ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ φτάνοντας το υψηλό επίπεδο των €550,7 εκ., υψηλότερα κατά 8,2% σε συγκρίσιμη βάση με το 2023. Με σκοπό την ανάπτυξη και ενίσχυση των βασικών δραστηριοτήτων, τα ασφάλιστρα διαχωρίζονται σε €253,5 εκ. σε ασφαλίσεις Ζωής και € 297,2 εκ. σε Γενικές Ασφαλίσεις.
Η αύξηση, η οποία προήλθε από όλους τους κλάδους δραστηριότητας, άγγιξε στον κλάδο Ζωής το 7,0% και στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων το 9,2%. Η Generali Hellas κατόρθωσε να επιτύχει ισχυρές επιδόσεις και στην κερδοφορία της μέσω οργανικής ανάπτυξης, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στον ασφαλιστικό κλάδο λόγω έντονου ανταγωνισμού, με θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα € 39,7 εκ. και Καθαρό Αποτέλεσμα € 22,9 εκ. σύμφωνα με τα Δ.Π.Χ.Α. Το επενδυτικό αποτέλεσμα έφτασε στο επίπεδο των € 28,4 εκ. κυρίως λόγω των εσόδων από Ομόλογα Σταθερού Εισοδήματος. Περιλαμβάνεται επίσης και θετική επίδραση από αποτίμηση του χαρτοφυλακίου UL ύψους € 5,3 εκ..
Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας ανήλθαν σε € 243,7 εκ., λόγω των θετικών καθαρών εσόδων € 22,9 εκ. καθώς και της αύξησης της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων κατά € 9,3 εκ. (καθαρά από φόρους) λόγω της καλύτερης απόδοσης της οικονομίας με χαμηλότερα επιτόκια και σύσφιξη των περιθωρίων το 2024.
Δυναμική θέση κατέχει η Eurobank
Στην τρίτη θέση είναι η Eurobank που διατηρεί συνεργασία με την Eurolife FFH.
Σημειωτέον, ότι μετά από την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου από την Eurobank έχει δυναμώσει ακόμη περισσότερο το κομμάτι του bancassurance, ενώ όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο CEO της τράπεζας Eurobank Φωκίων Καραβίας: «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες όχι μόνο στο Banking αλλά και στο Asset Management και στο Insurance».
Γενικότερα πάντως αλλάζει σελίδα το ασφαλιστικό τοπίο στην Κύπρο καθώς ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της CNP Assurances και της Ελληνικής Τράπεζας, για την εξαγορά του ομίλου CNP Cyprus και των εταιρειών του, CNP Cyprialife, CNP Ασφαλιστική και CNP Ζωής.
Η CNP Cyprus δραστηριοποιείται κυρίως μέσω τριών ασφαλιστικών εταιρειών: τη CNP Cyprialife στον τομέα ζωής και υγείας στην Κύπρο, τη CNP Ασφαλιστική στον τομέα γενικών ασφαλίσεων στην Κύπρο και την Ελλάδα και τη CNP Ζωής στον τομέα ζωής και υγείας στην Ελλάδα.
Ευρώπη Holdings - Εξαγορές στην ευρύτερη ασφαλιστική αγορά
Η Ευρώπη Holdings ανακοίνωσε πρόσφατα την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς ποσοστού 100% της Ευρώπη Ασφαλιστικής, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού ελληνικού ασφαλιστικού ομίλου.
Η συναλλαγή αυτή ενισχύει τον ρόλο της Ευρώπη Holdings ως επενδυτικού οχήματος του Ομίλου Intracom Holdings, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των ασφαλίσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου και πολυδιάστατου ασφαλιστικού ομίλου που συνδυάζει καινοτομία, κεφαλαιακή ευρωστία και πελατοκεντρική προσέγγιση.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ευρώπη Holdings θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενισχύοντας τη χρηματοδοτική της ευελιξία και δημιουργώντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η αύξηση επιπλέον αποσκοπεί στη στήριξη των επιχειρησιακών στόχων της εταιρείας, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Ευρώπη Ασφαλιστικής.
EUROINS
Η "Euroins Insurance Company" JSC είναι μία από τις πρώτες ασφαλιστικές εταιρείες στη Βουλγαρία και δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2014, ενώ είναι μέλος του "Euroins Insurance Group" AD (EIG), ενός από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η μεγαλύτερη βουλγαρική εισηγμένη εταιρεία, βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου της μέσω της έκδοσης 25 εκατομμυρίων νέων μετοχών, οι οποίες θα συγκεντρώσουν συνολικά 51,1 εκατομμύρια ευρώ ιδίων κεφαλαίων. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της οργανικής εξέλιξης της βουλγαρικής ασφαλιστικής εταιρείας στις κύριες αγορές της στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEE), συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, όπου η εταιρεία καταγράφει σταθερή ανάπτυξη, καθώς και στην Ελλάδα.
Η Euroins θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητά της να καλύπτει υποχρεώσεις και θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη ψηφιακή μεταμόρφωση της επιχείρησης.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, τα έσοδα από ασφάλιστρα της Euroins ανήλθαν σε 166,7 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Για την ίδια περίοδο, η Eurohold κατέγραψε σχεδόν 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα και 122,7 εκατομμύρια ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA), αυξημένα κατά 5% και 37%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.