Tesla: «Εξαφανίζει» τις αγγελίες εργασίας στις ΗΠΑ - Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις
Shutterstock
Shutterstock

Tesla: «Εξαφανίζει» τις αγγελίες εργασίας στις ΗΠΑ - Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις

Η Tesla, η οποία απασχολούσε 140.000 άτομα στα τέλη του περασμένου έτους, φαίνεται να βρίσκεται σε μια «δίνη» απολύσεων, με την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων να «παγώνει» της προσλήψεις της στη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με το Quartz, μόλις τρεις θέσεις εργασίας ήταν καταχωρημένες στις αγγελίες εργασίας της Tesla. Όλες αφορούν θέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ανάπτυξης της παραγωγής της στο Τέξας, την Καλιφόρνια ή τη Νεβάδα, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επτά εβδομάδων που υπόσχεται την «ευκαιρία να μετατραπούν σε [θέση] συνεργάτη πλήρους απασχόλησης» σε ένα εργοστάσιο της Tesla.

Στο LinkedIn, η Tesla διαφημίζει 326 θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Κίνα, με μερικές άλλες στην Ευρώπη και τουλάχιστον μία στη Δομινικανή Δημοκρατία. Μόνο μία, για το πρόγραμμα ανάπτυξης παραγωγής, φαίνεται να βρίσκεται στις ΗΠΑ.

«Βουτιά» σχεδόν 30% για τη μετοχή της

Παράλληλα, η μετοχή της υποχώρησε περίπου 1,7% την Τετάρτη μετά την είδηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει κατά πόσον τα σχόλια του Ίλον Μασκ και της εταιρείας σχετικά με την τεχνολογία Autopilot και την τεχνολογία πλήρους αυτοοδήγησης (FSD) αποτελούν αντικείμενο απάτης. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 30% μέχρι στιγμής φέτος.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Tesla «εξαφανίζει» σχεδόν εξ ολοκλήρου τις αγγελίες εργασίας από τότε που άρχισε να απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στις 16 Απριλίου. Η Drive Tesla ανέφερε αργότερα την ίδια ημέρα ότι σχεδόν όλες οι αγγελίες θέσεων εργασίας σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική είχαν αφαιρεθεί. Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, η σελίδα με τις αγγελίες είχε αποκατασταθεί με χιλιάδες δημοσιεύσεις.

«Με την ταχεία ανάπτυξη [της Tesla] υπήρξε επικάλυψη ρόλων και λειτουργιών εργασίας σε ορισμένους τομείς», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τον περασμένο μήνα, καθώς τους ενημέρωνε για τις περικοπές θέσεων εργασίας. «Καθώς προετοιμάζουμε την εταιρεία για την επόμενη φάση της ανάπτυξής μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάσουμε κάθε πτυχή της εταιρείας για τη μείωση του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας», πρόσθεσε ο Μασκ.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μισώ περισσότερο, αλλά πρέπει να γίνει», σημείωσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τους - τουλάχιστον - 14.000 εργαζομένους που απολύθηκαν.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File

«Αναλώσιμοι»

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς ανώτερα στελέχη της Tesla, ο Μασκ δήλωσε ότι ήθελε να είναι «απολύτως σκληροπυρηνικός» με τις περικοπές θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, είπε ότι θα ζητούσε από κάθε στέλεχος που διατηρούσε περισσότερους από τρεις εργαζόμενους οι οποίοι «προφανώς δεν περνούν το τεστ του άριστου, απαραίτητου και αξιόπιστου» να παραιτηθεί. Τουλάχιστον τρία στελέχη αποχώρησαν από την εταιρεία αργότερα εκείνη την εβδομάδα.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν απολυθεί σε αυτόν τον πρώτο γύρο μείωσης του προσωπικού, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, η Tesla προχώρησε στον τέταρτο συνεχόμενο γύρο απολύσεων. «Από τις 7:24 μ.μ. χθες το βράδυ, ο Ίλον Μασκ με ενσωμάτωσε στο μαζικό [κύμα] απολύσεων που μου κόστισε την καριέρα μου, τις παροχές υγείας μου και τη λογική μου», έγραψε τη Δευτέρα στο LinkedIn ένας πρώην πλέον εργαζόμενος της Tesla. «Χρειάστηκε παρά μόνο ένα email για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο αναλώσιμοι ήμασταν ως εργαζόμενοι».

Τουλάχιστον έξι υψηλόβαθμα στελέχη είτε έχουν ήδη παραιτηθεί είτε σκοπεύουν να παραιτηθούν αργότερα μέσα στο έτος, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Πηγή: Quartz