Προς νέα μείωση της παραγωγής στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο
AP
AP
Foxconn - Ταραχές

Προς νέα μείωση της παραγωγής στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο

Περαιτέρω μείωση αποστολών αναμένεται στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην Κίνα και ανήκει στη Foxconn. Η μείωση οφείλεται στον νέο κύκλο ταραχών που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πηγή με άμεση γνώση του θέματος που επικαλείται το Reuters, χιλιάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν, με αποτέλεσμα η εταιρεία να εκτιμά πως ποσοστό άνω του 30% της συνολικής παραγωγής του Νοεμβρίου θα επηρεαστεί.

Η μονάδα, η οποία είναι η μοναδική όπου η Foxconn κατασκευάζει μοντέλα iPhone premium, συμπεριλαμβανομένου του iPhone 14 Pro, είναι απίθανο να πετύχει επιστροφή στην πλήρη παραγωγή μέχρι το τέλος του μήνα, τονίζει η ίδια πηγή.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone της Apple έχει δεχτεί πλήγμα από τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του COVID, οι οποίοι έχουν επηρεάσει την παραγωγή ενόψει των Χριστουγέννων και της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς του Ιανουαρίου. Ήδη, πολλοί εργαζόμενοι είτε τέθηκαν σε απομόνωση είτε εγκατέλειψαν το εργοστάσιο.

Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ως προς την ικανότητα της Apple να συνεχίσει να παραδίδει προϊόντα την περίοδο των διακοπών, καθώς το εργοστάσιο του Ζενγκζού αντιπροσωπεύει το 70% των παγκόσμιων αποστολών iPhone και παράγει τα δημοφιλή μοντέλα iPhone 14 της αμερικανικής εταιρείας.

Συγκρούσεις με το προσωπικό ασφαλείας

Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν προσληφθεί πριν από μόλις μερικές εβδομάδες, συγκρούστηκαν με το προσωπικό ασφαλείας.

Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι παραπλανήθηκαν ως προς τις μισθολογικές αποδοχές και άλλοι παραπονέθηκαν για κοινή χρήση κοιτώνων με συναδέλφους που είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID.

Η Foxconn ζήτησε συγγνώμη για «τεχνικό σφάλμα» που σχετίζεται με τις αμοιβές κατά την πρόσληψη την Πέμπτη και αργότερα πρόσφερε 10.000 γιουάν (1.400 δολάρια) σε διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους που συμφώνησαν να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν.

Η πηγή ανέφερε ότι περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που δεν εργάζονταν ακόμη σε γραμμές παραγωγής, πήραν τα χρήματα και αποχώρησαν. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλήθος εργαζομένων να σχηματίζουν ουρές για να μπουν σε λεωφορεία, φορτωμένοι με αποσκευές.

Το εργοστάσιο, πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα, απασχολούσε περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους. Διαθέτει κοιτώνες, εστιατόρια, γήπεδα μπάσκετ, καθώς και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις του, έκτασης περίπου 1,4 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Οι μετοχές της Foxconn έκλεισαν με πτώση 0,5%.