Pfizer: Επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη - Στα 2,5 δισ. η συνεισφορά στην ελληνική οικονομία

Pfizer: Επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη - Στα 2,5 δισ. η συνεισφορά στην ελληνική οικονομία

Με τέσσερις παγκόσμιους οργανισμούς και πάνω από 1.200 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2024 ενισχύει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη η Pfizer, η οποία προχωρά στην επέκταση των εγκαταστάσεών της, με σημαντική συνεισφορά στην καινοτομία αλλά και στην ελληνική οικονομία, αγγίζοντας τα 2,5 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ την περίοδο 2020-2030. 

Στην ανάπτυξη που παρουσιάζει η επένδυση της αμερικανικής πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά 64 χρόνια λειτουργίας στη χώρα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας κ. Nico Gariboldi κατά την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη της επένδυσης αποδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματος που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια. «Μέσα από τη διευρυμένη δραστηριότητά μας, στόχος μας είναι να προάγουμε την καινοτομία και να συνεισφέρουμε στον σκοπό της Pfizer παγκοσμίως. Να καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, να αναπτύσσουμε την επένδυσή μας διαρκώς και να ενισχύουμε το αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι τέσσερις οργανισμοί που έχει αναπτύξει η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, συνολικής επένδυσης 20 εκατ. ευρώ, με εργαζόμενους από 51 διαφορετικές εθνικότητες, συνεργάζονται στενά με τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer, προκειμένου να υλοποιείται η στρατηγική της εταιρείας σε κάθε τομέα που δραστηριοποιείται. Πρόκειται για το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας όπου απασχολούνται 530 άτομα, το Κέντρο Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών με 430 εργαζόμενους και υποστήριξη σε πάνω από 70 χώρες, το Safety Surveillance & Risk Management (ασφάλεια φαρμάκων και φαρμακοεπαγρύπνηση) με 19 γιατρούς και το Pfizer Research & Development (Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών) με 230 εργαζομένους και πάνω από 300 κλινικές μελέτες μέχρι σήμερα. 

Οι εργαζόμενοι και στους 4 παγκόσμιους οργανισμούς θα ξεπεράσουν, σύμφωνα με τον κ. Gariboldi, τους 1.200 έως το τέλος της χρονιάς. Το 15% αυτών είναι επιστήμονες οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης και επέστρεψαν στη χώρα για να εργαστούν στη Pfizer, στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στην επέκταση των δραστηριοτήτων της με τη δημιουργία του πέμπτου Διεθνούς Κέντρου, το Global Learning & Development Center, το οποίο θα λειτουργήσει το 2026 στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αποτελέσει ένα κέντρο αριστείας επικεντρωμένο στην εκπαίδευση. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει και την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Εast Plaza κατά 3.200 τ.μ. (σ.σ. 9.000 τ.μ. η συνολική έκταση του συγκροτήματος), προσφέροντας 200-250 θέσεις εργασίας. 

Το οικονομικό αποτύπωμα της Pfizer

Τη συνολική συνεισφορά της Pfizer στην οικονομία της Ελλάδας για την περίοδο 2020-2030 παρουσίασε ο Υπεύθυνος του Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Svet Danchev, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις σαν της Pfizer. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνεισφορά της Pfizer από το σύνολο της δραστηριότητάς της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην ελληνική οικονομία, την περίοδο 2020-2030 υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ ενώ η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που δημιουργείται άμεσα εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ συνολικά. Ως αποτέλεσμα, για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς της εταιρείας δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με την απασχόληση, η εταιρεία υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 3.900 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο στην Ελλάδα για την περίοδο 2020-2030. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε το 2020 με 351 εργαζόμενους στο Κέντρο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που της έδωσε ισχυρή ώθηση. 

Επίσης, η επίδραση της Pfizer στο ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε 1,14 δισ. ευρώ, στηρίζοντας κατά μέσο όρο περίπου 1.750 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 55% των εργαζόμενων της εταιρείας είναι γυναίκες, συγκριτικά με το ποσοστό 43% των γυναικών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό, επίσης, των εργαζόμενων με μεταπτυχιακές σπουδές είναι στο 70% και περίπου 7 φορές υψηλότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο στην ελληνική οικονομία.

Η συνεισφορά στην Καινοτομία

Σημαντική είναι ακόμη και η συνεισφορά της Pfizer στην ανάπτυξη και προώθηση της καινοτομίας στη χώρα μας, μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας, στην απορρόφηση και διάχυση της γνώσης και στην ενίσχυση της καινοτομίας. Με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η δραστηριότητα της Pfizer συμβάλλει στη βελτίωση του προφίλ της χώρας ως φιλική προς την Έρευνα και την Καινοτομία, καθώς και στη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών Καινοτομίας που αφορούν στη συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard – EIS). 

«Η καινοτόμος έρευνα που υποστηρίζεται από τη Pfizer στην Ελλάδα συνεισφέρει στη μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης που έχει υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία», δήλωσε ο κ. Danchev.

Ενδεικτικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι στοχευμένες συνεργασίες με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και start ups για την ανταλλαγή γνώσης και την υλοποίηση καινοτόμων projects. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, στην ισχυρή ανάκαμψη της τα τελευταία χρόνια και την ακόμη μεγαλύτερη σημασία που έχουν οι επενδύσεις ώστε να υπάρχει συστηματικά υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. «Υψηλή σημασία έχει επίσης η δημιουργία τοπικών συστημάτων και δικτύων εταιρειών που μπορεί να αναζωογονήσουν και να ενδυναμώσουν περιοχές πόλεων όπως έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη», υποστήριξε ο κ. Βέττας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης σημείωσε ότι η μελέτη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Pfizer στην ελληνική οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. «Το 2020 η εταιρεία αποφάσισε να κάνει στροφή στην ψηφιακή τεχνολογία και να ενσωματώσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στα φάρμακα, γεγονός που την ώθησε να λειτουργήσει το Ψηφιακό Κέντρο Λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους τέσσερις πλέον οργανισμούς, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερες χώρες με το αποτύπωμά μας στη Θεσσαλονίκη να μεγαλώνει», επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε για τον σχολιασμό των ευρημάτων της μελέτης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος δήλωσε ότι η επένδυση της Pfizer έθεσε στο επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή παγκοσμίως. «Η Pfizer βρήκε στη Θεσσαλονίκη τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά εκείνα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της πόλης για την υλοποίηση της επένδυσης. Ευελπιστούμε ότι η επιτυχημένη πορεία της επένδυσης θα αποτελέσει παράδειγμα που θα προσελκύσει στο μέλλον και άλλες παγκόσμιες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.