field_kentriki_fotografia
Παπαστράτος – Kάνει τις δεσμεύσεις της πράξη

Η Παπαστράτος, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της ενιαίας στρατηγικής της, όπου έθεσε τη βιωσιμότητα στον πυρήνα κάθε επιχειρηματικής της δραστηριότητας, έρχεται και παρουσιάζει, με τον ίδιο δημόσιο και διάφανο τρόπο τις πράξεις που ήρθαν σαν αποτέλεσμα των δεσμεύσεών της. Συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, το οποίο ενισχύει έμπρακτα την οικονομία της χώρας.

Η ιστορική εταιρεία με τη φράση «είμαστε οι πράξεις μας» συνοψίζει τόσο την κεντρική φιλοσοφία όσο και την ευρύτερη πρακτική της που στόχο έχει την προσήλωση στη βιωσιμότητα, την υπευθυνότητα και την επιχειρηματική αριστεία, διαμορφώνοντας ένα θετικό αποτύπωμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στο οικοσύστημά της και την κοινωνία γενικότερα. Πρόκειται για ένα «ολιστικό, συμπεριληπτικό σχέδιο που έχει έναν και μόνο στόχο: Να μας οδηγήσει όλους μαζί προς το καλύτερο», όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Φέτος, η Παπαστράτος έδωσε πάλι δυνατό «παρών» ως Επίσημος Υποστηρικτής της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Είναι η 5η συνεχής χρονιά που η εταιρεία στήριξε την κορυφαία αυτή εμπορική διοργάνωση με στόχο την προαγωγή της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την ανάδειξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η στήριξη αλλά και η ουσία αφού, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η Παπαστράτος και η Helexpo έκαναν τα πρώτα κοινά βήματά τους προς το συλλογικό όραμα για μια βιώσιμη Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μετατρέψουν σταδιακά το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε έναν χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα, με τη βοήθεια των εξειδικευμένων συνεργατών της, σχεδίασε και διέθεσε έναν ολοκληρωμένο οδηγό διοργάνωσης βιώσιμων εκδηλώσεων και ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεσματικής ανακύκλωσης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκου Ποζρικίδη «Οι δεσμοί που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την Παπαστράτος είναι ιδιαίτερα στενοί και καταδεικνύουν την κοινή μας στόχευση προς την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Από την μεριά του ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, ανέφερε: «Διανύουμε μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. Στην Παπαστράτος πιστεύουμε ότι οι πράξεις μας είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Πράξεις προς το καλύτερο που μας συμπεριλαμβάνουν όλους. Για 5η συνεχή χρονιά στηρίζουμε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εστιάζουμε στη σταδιακή μετατροπή του Βελλιδείου σε έναν χώρο με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργούμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό διοργάνωσης βιώσιμων εκδηλώσεων. Έχουμε διανύσει πολλά βήματα #prostokalytero. Αλλά δεν σταματάμε. Όλοι μαζί, συνεχίζουμε με πράξεις. Γιατί αυτό είμαστε. Είμαστε οι πράξεις μας».

Για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο

Το ίδιο πλαίσιο της στρατηγικής για βιωσιμότητα περιλαμβάνει και την πορεία για την επίτευξη του φιλόδοξου οράματος της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια με οδηγό της την επιστήμη έχει μετασχηματιστεί από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 12 χρόνια η μητρική εταιρεία Philip Morris International έχει επενδύσει περισσότερα από 9 δισ. δολάρια στην έρευνα και την ανάπτυξη, σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχει διεξάγει, τα προϊόντα αυτά αποτελούν καλύτερα προϊόντα σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο. Και αυτό συμβαίνει γιατί λειτουργούν με θέρμανση του καπνού αντί καύσης, η οποία παράγει τις βλαβερές χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου. 

Το 2021 η Παπαστράτος, βάζοντας τον πήχη ξανά ψηλά, δεσμεύθηκε δημόσια για 1,5 εκατ. λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το 2025. Στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της διακοπής του καπνίσματος είτε μέσω της στροφής όσων συνεχίζουν να καπνίζουν προς καλύτερα, σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο, καινοτόμα προϊόντα. Μια διαδρομή στην οποία έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα. 

2017-2022: Συνολική επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα 

Για την Παπαστράτος κεντρικός μοχλός για την υλοποίηση της ενιαίας αυτής εταιρικής στρατηγικής είναι οι ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις των τελευταίων ετών. Το 2017, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, προχώρησε σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Χάρη σε αυτή μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού της Philip Morris International, το οποίο αδειοδότησε το 2020 ο FDA ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Η συγκεκριμένη επένδυση-ορόσημο σηματοδότησε και την έναρξη του ριζικού μετασχηματισμού της σε εταιρεία τεχνολογίας. 

Το 2021 η Παπαστράτος προχώρησε και σε νέα επένδυση, ύψους 125 εκατ. ευρώ, με την οποία ενίσχυσε την παραγωγική της δραστηριότητα σε νέα, αναβαθμισμένη σειρά καινοτόμων προϊόντων θέρμανσης καπνού που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Έναν χρόνο αργότερα το ύψος της νέας αυτής επένδυσης έχει ήδη φτάσει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται, έως το τέλος του 2023, να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Σαν αποτέλεσμα, την τελευταία πενταετία η Παπαστράτος έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενισχύοντας έμπρακτα την οικονομία της χώρας.

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις που γίνονται πράξεις περιλαμβάνεται και ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι εργαζόμενοι, που αποτελούν και το κεφάλαιο της εταιρείας, στους οποίους η Παπαστράτος αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο 2021-2022, δημιουργήθηκαν 170 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο - 55 επιπλέον θέσεις από όσες η εταιρεία είχε εξαγγείλει.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν περίπου 100.000 ώρες εκπαιδεύσεων στις νέες τεχνολογίες και τα εξελιγμένα συστήματα, ξεπερνώντας την περσινή δέσμευσή για 60.000 ώρες. Στόχος η διασφάλιση ότι όλοι οι εργαζόμενοί της θα είναι κατάλληλά καταρτισμένοι για την νέα εποχή. 

Την ίδια στιγμή, η Παπαστράτος μέσα από μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών διασφαλίζει την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον και ενισχύει έμπρακτα τη συμπερίληψη. Το 2018, ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση εξάλειψης μισθολογικού χάσματος και ίσων ευκαιριών Equal Salary Certification. Από τότε μέχρι σήμερα την ανανεώνει ετησίως, μέσα από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών της. Το 2020 έγινε ενεργό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας και το 2021 υλοποίησε με επιτυχία εξειδικευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών στο εργοστάσιό της. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να προσφέρει συνολικά 18 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών στο κύριο άτομο φροντίδας μετά τη γέννηση/υιοθεσία του μωρού και 8 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών στο δευτερεύον άτομο φροντίδας. Ως επιστέγασμα, φέτος, το 2022, το 41% των διοικητικών θέσεων της καλύπτονται από γυναίκες, σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό της.

Όλα τα παραπάνω, μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Παπαστράτος #prostokalytero. Ένα καλύτερο μέλλον που χτίζεται με πράξεις και όχι λόγια.