Newcleo: Ο μοναδικός «μονόκερος» πυρηνικών αντιδραστήρων συγκέντρωσε 87 εκατ. ευρώ

Newcleo: Ο μοναδικός «μονόκερος» πυρηνικών αντιδραστήρων συγκέντρωσε 87 εκατ. ευρώ

Η Newcleo, η πιο ακριβή startup πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, συγκέντρωσε 87 εκατ. ευρώ και ήταν το πρώτο κλείσιμο μιας τρέχουσας χρηματοδότησης - που η εταιρεία με έδρα τη Βρετανία ανακοίνωσε προηγουμένως ότι στοχεύει στο 1 δισ. ευρώ - αναφέρει εκπρόσωπος της.

Πρόσθεσαν ότι η εταιρεία αναμένει περαιτέρω έσοδα, συμπεριλαμβανομένης μιας ακόμα χρηματοδότησης πριν από το καλοκαίρι. «Διεξάγουμε μια σειρά από πολλά υποσχόμενες συζητήσεις με σημαντικούς υποψήφιους επενδυτές και είμαστε αισιόδοξοι για την πρόοδο».

Η συνολική χρηματοδότηση της startup ανέβηκε σε 487 εκατ. ευρώ, μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, σύμφωνα με τα αρχεία του Companies House.

Στους νυν χρηματοδότες περιλαμβάνονται το αμερικανικό VC Exor Ventures και το επενδυτικό όχημα του οικογενειακού γραφείου Agnelli - ιδρυτή της μεγαλύτερης ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat. Ο ιταλικός επενδυτής Azimut Group και το ιταλικό ταμείο μεταφοράς τεχνολογίας LIFTT είναι επίσης επενδυτές.

«Ως ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, χρησιμοποιούμε όλα τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των έργων μας, καθώς και για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης στρατηγικής μας για εξαγορές», αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς

Η Newcleo αναπτύσσει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) με ψύξη μολύβδου που τροφοδοτούνται με ραδιενεργά απόβλητα - έναν από τους έξι τύπους αντιδραστήρων «τέταρτης γενιάς» που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στη δεκαετία του 2030.

Είναι ο μοναδικός πυρηνικός «μονόκερως» της Ευρώπης - με αξία μεταξύ 1,3 δισ. και 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Dealroom - και η καλύτερα χρηματοδοτημένη startupγια πυρηνικά στην Ευρώπη με διαφορά.

Η επόμενη είναι η Core Power με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αναπτύσσει πυρηνική τεχνολογία για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και έχει συγκεντρώσει 195 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Dealroom.

Τον Φεβρουάριο, η Newcleo ανακοίνωσε ότι έβαλε στο συρτάρι τα σχέδιά της για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η κυβέρνηση της αρνήθηκε την πρόσβαση στα απόβλητα πλουτωνίου. Αντ' αυτού, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της στη Γαλλία, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να ξεκίνησε ένα «φλερτ» με την εταιρεία.

Η Newcleo κατασκευάζει επίσης μια ερευνητική εγκατάσταση στην Ιταλία, την οποία ελπίζει να ολοκληρώσει έως το 2026. Ο CEO Στέφανο Μπουόνο δήλωσε ότι στη startup θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2033 για να ξεκινήσει τον πρώτο εμπορικό αντιδραστήρα που θα αποφέρει έσοδα.

Ένα δύσκολο τοπίο συγκέντρωσης κεφαλαίων

Ενώ τα 87 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό στο τρέχον τοπίο συγκέντρωσης κεφαλαίων, είναι ένα κλάσμα του συνόλου που χρειάζεται να συγκεντρώσει το Newcleo για να πραγματοποιήσει τις μεγάλες της φιλοδοξίες.

Ο Μπουόνο είπε ότι η Newcleo θα χρειαστεί να επενδύσει 3 δισ. ευρώ μόνο στη Γαλλία μέχρι το 2030 για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας καυσίμου και του αντιδραστήρα επίδειξης.

Το πρώτο βήμα προς αυτό θα είναι το κλείσιμο της συνεχιζόμενης αύξησης, την οποία ο Newcleo επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούσε να στοχεύει στο 1 δισ. ευρώ, αλλά αρνήθηκε να πει μια τελική ημερομηνία κλεισίματος.

Ενώ ο πυρηνικός τομέας είναι πιο ώριμος στις ΗΠΑ και αρκετές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει μεγάλα κέρδη - από το 2021, συμφωνίες όπως 1,8 δισ. δολάρια της Commonwealth Fusion Systems, 750 εκατ. δολάρια της TerraPower και 500 εκατ. δολάριατης Helion Energy - το περασμένο έτος αποδείχτηκε πρόκληση για τις κρατικές εταιρείες συγκεντρώνοντας χρήματα στο χώρο.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει υποβαθμιστεί από τα αποτυχημένα έργα και τις συμφωνίες που έχουν καταρρεύσει ανέφεραν οι FT τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Οι συνολικές επενδύσεις σε αμερικανικές πυρηνικές startups μειώθηκαν στα 333 εκατ.δολάρια το 2023 - ένα κλάσμα των 4,5 δισ. δολαρίων που αυξήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Συγκριτικά, ο τομέας πυρηνικών startup εξακολουθεί να περιμένει να απογειωθεί στην Ευρώπη. Η χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις από την ήπειρο αυξήθηκε από 140 εκατ. δολάρια το 2021 σε 541 εκατ.δολάρια το 2022 (ενισχύθηκε από 100 εκατ.ευρώ και 300 εκατ.αυξήσεις από τη Newcleo) πριν μειωθεί στα 178 εκατ.δολάρια το 2023.