Με σύμμαχο τον καιρό και την αγορά των ΗΠΑ

Με σύμμαχο τον καιρό και την αγορά των ΗΠΑ

Ο Μάρτιος ήταν ο δέκατος συνεχόμενος θερμότερος μήνας όλων των εποχών από το 1850 και πίσω από αυτό το στατιστικό εκτός από την ανησυχία της κλιματικής αλλαγής υπάρχουν οικονομικές αναγνώσεις που δημιουργούν επενδυτικά κριτήρια επιλογής (ή μη επιλογής) κλάδων και εταιριών.

Στην καθημερινότητα μας το θερμότερο κλίμα σημαίνει μεγαλύτερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για αναψυκτικά και νερό, πιο ελαφριά και δροσερά γεύματα.

Το δυνατό σημείο της εταιρίας ΚΡΙ - ΚΡΙ είναι το γιαούρτι, πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν της εταιρίας που συνδέεται με το όνομα της χώρας. Ο συνδυασμός ωστόσο παγωτού και γιαουρτιού έρχεται να καλύψει μια πολύ βασική ανάγκη: ένα γεύμα που δεν επιβαρύνει διατροφικά και παράλληλα έχει δυναμική ζήτηση λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών.

Αυτό θα είναι όπως φαίνεται το επόμενο μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρίας στα προσεχή έτη και ο λόγος που το ΚΡΙ - ΚΡΙ θα συνεχίσει την αυξητική τάση των πωλήσεων του.

Κοιτώντας την περυσινή χρονιά τα αποτελέσματα του 2023 ήταν η απτή απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της εταιρίας. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 216,3 εκατ. ευρώ (+25,9%) εκ των οποίων οι πωλήσεις παγωτού εμφανίζουν αύξηση σε αξία κατά +13,7% (40,7 εκατ. ευρώ) ενώ η μεταβολή τους σε όγκο ήταν +2,3%.

Οι πωλήσεις γαλακτοκομικών παρουσίασαν αύξηση σε αξία +28,6% και διαμορφώθηκαν σε 173,6 εκατ. ευρώ ενώ η μεταβολή τους σε όγκο ήταν +15,3%. Από το σύνολο των πωλήσεων του 2023 οι εξαγωγές αφορούσαν το 48,9% αυξημένες κατά +29,9%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 33,5% (2022: 18,3%), και συγκεκριμένα:

α) στο παγωτό σε 46,0% (2022: 37,7%) και

β) στα γαλακτοκομικά σε 30,7% (2022: 13,8%).

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 45,1 εκατ. ευρώ (+409,1%) ενώ τέλος τα καθαρά κέρδη από 3,1 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκαν στα 32,3 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα αν και αυξημένο κατά 75% σε σχέση με πέρυσι «έμεινε» στα επίπεδα των 0,35 ευρώ ανά μετοχή πιθανότατα επειδή η εταιρία θέλει να κρατήσει κάποιες δυνάμεις και για τη φετινή χρονιά. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν ιστορικές επιδόσεις τόσο σε αξίες όσο και σε όγκους πωλήσεων.

Η εσωτερική αγορά γιαουρτιού κινήθηκε πολύ ικανοποιητικά (+21,8%) παρά τη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και αντιπροσωπεύει το 35% των πωλήσεων της εταιρίας. Οι πωλήσεις γιαουρτιού στο εξωτερικό εμφανίζουν ισχυρό ρυθμό μεγέθυνσης παρουσιάζοντας αύξηση 34,4% σε αξία με χώρες αναφοράς αυτής της αύξησης την Ιταλία και του Ηνωμένου Βασιλείου και δευτερευόντως τη Σουηδία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Η επιτυχία αυτή δεν άφησε ασυγκίνητο το ταμείο: Οι οργανικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 49 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας απόρροια της κερδοφορίας και της μείωσης του κεφαλαίου κίνησης κατά 8%. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος της χρονιάς ήταν 21,7 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθεί ο δανεισμός η εταιρία τρέχει με 9,2 εκατ. ευρώ «καθαρό» ταμείο έναντι 8 εκατ. ευρώ καθαρού δανεισμού το 2022 συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων.

Οι συνολικές πωλήσεις του 2024 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση μεταξύ 8% -11% έναντι του 2023, ξεπερνώντας τα 233 εκατ. ευρώ με τα σχετικά περιθώρια κερδοφορίας να εμφανίσουν υποχώρηση, έναντι αυτών του 2023. Βάσει της εκτίμησης της Διοίκησης, το περιθώριο EBIT του έτους 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 15% (έναντι 18,6%).

Με αυτή την καθοδήγηση η εταιρία αναμένεται να επαναλάβει στο βασικό σενάριο τα περυσινά κέρδη. Ωστόσο και κατά τη χρήση του 2023 οι εκτιμήσεις της διοίκησης αποδείχθηκαν συντηρητικές και ξεπεράστηκαν με μεγάλο περιθώριο (εκτίμηση 200 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ ΕΒΙΤ).

Η αποτίμηση της εταιρίας στο ταμπλό βρίσκεται στις 11,6x τα περυσινά καθαρά κέρδη ενώ σε όρους επιχειρηματικής αξίας βρίσκεται οριακά στις 8 φορές την αξία των λειτουργικών κερδών.

Επόμενος σταθμός η αγορά των ΗΠΑ όπου η εταιρία σχεδιάζει να μπει με βασικό προϊόν το frozen yogurt σε πιλοτική φάση σε τρεις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Η αγορά παγωτού έχει μέγεθος 19 δισ. δολάρια ενώ η υποκατηγορία του frozen yogurt είναι αξίας 369 εκατ. δολαρίων Περισσότερα όμως για αυτό θα μάθουμε στην αυριανή τακτική τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων.