Ιόνια Οδός: Ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη

Ιόνια Οδός: Ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη

Η Ιόνια Οδός είναι πολλά περισσότερα από τα 196 χιλιόμετρα, σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου. Είναι ένα έργο πνοής, που ήρθε να καλύψει μια απαίτηση ετών. Να βγάλει την Ήπειρο από την απομόνωση και να συνδέσει με ασφάλεια ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Είναι ένα  έργο που διασχίζει δύο περιφέρειες (Ηπείρου και Δυτικής Πελοποννήσου)  και τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρεβέζης και Ιωαννίνων) και οδηγεί προς την ανάπτυξη σήμερα και στο μέλλον.

Με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ο οδικός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας άλλαξε και  το ταξίδι-περιπέτεια από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα, μετατράπηκε σε μια ασφαλή, άνετη διαδρομή της 1 ώρας και 40 λεπτών. Μια διαδρομή που προσφέρει μια νέα οδηγική εμπειρία, με αιχμή την οδική ασφάλεια και την ποιοτική εξυπηρέτηση. 

Με την Ιόνια Οδό, μια σειρά μοναδικών προορισμών, βρίσκεται πλέον σε «απόσταση αναπνοής». Οι ακτές καθώς και τα πανέμορφα ορεινά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου, συγκαταλέγονται πλέον στους προορισμούς Σαββατοκύριακου, ενώ πιο κοντά βρίσκονται τόσο τα νησιά του Ιονίου και ειδικότερα η Λευκάδα, όσο και τα λιμάνια του Αστακού και της Ηγουμενίτσας.

Η Ιόνια Οδός κατασκευάστηκε με άξονα τα πλέον υψηλά standard παγκοσμίως. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο γεωμετρικό σχεδιασμό, στις κυκλοφοριακές μελέτες και στις μελέτης σήμανσης. Η οδική ασφάλεια αποτέλεσε και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Στη Νέα Οδό, την εταιρία διαχείρισης λειτουργίας και συντήρησης της Ιόνιας Οδού, εργάζονται  καθημερινά και με συνέπεια, για την ασφάλεια και την ποιότητα του οδικού περιβάλλοντος, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη πρωτογενών και δευτερογενών συμβάντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο υψηλό επίπεδο συντήρησης, στη διαρκή εξέταση και βελτίωση της  επιχειρησιακή ετοιμότητα και στη χρήση -στο μετρό του δυνατού, καινοτόμων τεχνολογιών.  

Όλα τα παραπάνω, πλαισιώνονται από μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών: όπως ο τετραψήφιος αριθμός έκτακτής ανάγκης 1075, τα 24ωρα περίπολα Οδικής Ασφάλειας, τα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας & Ελέγχου Σηράγγων πλήρως εξοπλισμένα με ειδικά συστήματα για την ασφαλέστερη ρύθμιση της κυκλοφορίας, η παροχή δωρεάν οδικής βοήθειας σε ακινητοποιημένα οχήματα για τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο και την αποφυγή καταστάσεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας, καθώς και η Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών Ιόνιας Οδού στο τηλέφωνο 2641 306 306

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την έρευνα που εκπονήθηκε ο αριθμός ατυχημάτων με τραυματισμό μετά τη λειτουργία της Ιόνιας Οδού έχει μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με την περίοδο προτού παραδοθεί το έργο, με τα περιστατικά ατυχημάτων από 158 το 2005 να έχουν πέσει στα 5, 20, 9 στα έτη 2017, 2018 και 2019, ενώ αντίστοιχα τα δυστυχήματα από 40, 35 και 43 στα έτη 2005, 2006 και 2007 να έχουν σχεδόν εξαλειφθεί (0, 0 και 1 στα έτη 2017, 2018, 2019). 

Πέραν των παραπάνω όμως, η Ιόνια Οδός αναβαθμίζει σημαντικά τη συνολική εμπειρία που αποκομίζει από το ταξίδι του κάθε οδηγός, επενδύοντας και στην παροχή υπηρεσιών και δυνατοτήτων πέραν των «ορίων» ενός αυτοκινητοδρόμου. 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ότι η Ιόνια Οδός, είναι ο πρώτος ελληνικός αυτοκινητόδρομος και ο μόνος σήμερα, στον οποίο κάθε Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών διαθέτει ταχυφορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων. Καθόλο το μήκος των 196 χλμ. και περίπου ανά 30 χλμ. κάθε οδηγός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να φορτίσει το όχημα του μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Παράλληλα,  δεδομένου ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούσε και αποτελεί στρατηγικό στόχο, ο «πιο πράσινος αυτοκινητόδρομος της χώρας» δε θα μπορούσε να μην καινοτομεί και στον τομέα της ανακύκλωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα ανακύκλωσης πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου, λευκοσίδηρου και χαρτιού στο σύνολο των χώρων στάθμευσης (parking) κατά μήκος του έργου. 

Επίσης, κάθε πληροφορία για την Ιόνια Οδό που αφορά τη διαδρομή ή το ταξίδι του, κάθε οδηγός  μπορεί να την έχει στη διάθεση του μέσω του κινητού του, εύκολα και γρήγορα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Με την 1η all–in–one εφαρμογή αυτοκινητοδρόμων στη χώρα για κινητά, το MyOdos, ο οδηγός λαμβάνει ειδοποιήσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έχει απευθείας σύνδεση με τον 4ψηφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, μπορεί να δει ποια είναι η βέλτιστη διαδρομή για το σημείο που επιθυμεί να επισκεφθεί και πολλά άλλες δυνατότητες.  

Μάλιστα αν προγραμματίζει και τις διακοπές του, με τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ πολιτισμού, φύσης και γαστρονομίας, ένα microsite με 200 αξιοθέατα και 538 ιστορίες για τον πλούτο κάθε περιοχής που διασχίζει η Ιόνια Οδός, κάθε οδηγός μπορεί να «πλοηγηθεί» στα σημεία που τον ενδιαφέρουν, να επιλέξει ποια θα δει από κοντά και με τα ειδικά αρχεία ήχου, όταν φτάσει στον προορισμό του να έχει μαζί του και τον προσωπικό του ξεναγό!

Επιπλέον, και με στόχο την ανάδειξη του πλούτου του πρωτογενή τομέα των όμορων περιοχών, η Ιόνια Οδός είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος που λειτουργεί  «Αγορά Τοπικών & Παραδοσιακών Προϊόντων», στον χώρο στάθμευσης Αμβρακίας στο 86ο χλμ., στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο. Στην αγορά φιλοξενούνται εκ περιτροπής και άνευ οικονομικού ανταλλάγματος τοπικοί παραγωγοί σε 6 καλαίσθητα καταστήματα – περίπτερα, προκειμένου να παρουσιάσουν και να αναδείξουν την παραγωγή της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου.  

Ιόνια οδός, πολλά περισσότερα από ένας σύγχρονος, ασφαλής, αυτοκινητόδρομος.