Η UniCredit αύξησε στο 20% το μερίδιο της στην Commerzbank - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
AP Photo/Michael Probst
AP Photo/Michael Probst

Η UniCredit αύξησε στο 20% το μερίδιο της στην Commerzbank - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η UniCredit αύξησε το μερίδιό της στην Commerzbank στο 20%, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερο μερίδιο στην γερμανική ανταγωνίστρια, καθώς επιδιώκει να κάμψει τις αντιρρήσεις σε μια πιθανή εξαγορά της δεύτερης.

Η UniCredit μετέτρεψε παράγωγα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της Commerzbank σε μετοχές, διπλασιάζοντας τη συμμετοχή της στη γερμανική τράπεζα, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη. Η UniCredit κατέχει επίσης παράγωγα για ένα επιπλέον 9%.

Το Reuters σημειώνει πως η UniCredit εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επενδυτής της Commerzbank τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζοντας σφοδρή αντίθεση από τη Γερμανία στα σχέδια πλήρους εξαγοράς.

Η Commerzbank αντέδρασε λέγοντας ότι η κίνηση της UniCredit «δεν έχει συντονιστεί με την Commerzbank» και ότι τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι «το επιχειρηματικό μοντέλο ανεξαρτησίας μας λειτουργεί».

Αψηφώντας το Βερολίνο, η UniCredit αύξησε τη θέση της τον Δεκέμβριο αγοράζοντας συμβόλαια παραγώγων. Νωρίτερα φέτος εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να φτάσει σε συμμετοχή 29,9%.

Η τράπεζα του Μιλάνου δήλωσε ότι μετέτρεψε σε μετοχές το μερίδιο της Commerzbank, περίπου 10%, το οποίο κατείχε μέχρι τώρα σε παράγωγα, φτάνοντας σε ποσοστό ψήφων περίπου 20%.

«Η UniCredit σχεδιάζει να μετατρέψει σε μετοχές την υπόλοιπη συνθετική της θέση, περίπου 9%, σε εύθετο χρόνο, φτάνοντας σε ποσοστό ψήφων περίπου 29% στην Commerzbank», ανέφερε.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου Αντρέα Ορσέλ προς τη νέα γερμανική κυβέρνηση, στην οποία ζητούσε συνομιλίες για το τι πρέπει να κάνει η UniCredit με την επένδυσή της στην Commerzbank.

Ο Ορσέλ ήθελε να δείξει με την αύξηση του μεριδίου του ότι κάνει ό,τι λέει, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το timing της κίνησης προκαλεί έκπληξη, δήλωσε ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τη στρατηγική της Commerzbank, προσθέτοντας ότι ο Ορσέλ ενδέχεται να προετοιμάζει το έδαφος για επίσημες διαπραγματεύσεις με τη γερμανική τράπεζα και τους μετόχους της με στόχο την εξαγορά, κάτι που επιδιώκει εδώ και καιρό.

Το γερμανικό συνδικάτο Verdi, που αντιτίθεται εδώ και καιρό σε οποιαδήποτε συγχώνευση, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να την πολεμά, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες κινήσεις της UniCredit «εχθρικές ενέργειες εξαγοράς και όχι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ο Ορσέλ έχει υποστηρίξει τη συγχώνευση της Commerzbank και της γερμανικής μονάδας της UniCredit, HVB, ως το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους μετόχους, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα έχει την ευρεία υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα μπορούσε εναλλακτικά να διατηρήσει το μερίδιο της Commerzbank ως χρηματοοικονομική επένδυση ή να το πουλήσει.

Στην πιο πρόσφατη επιστολή του προς τη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο Ορσέλ δήλωσε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τις γερμανικές αρχές για να βρει την καλύτερη λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δεδομένης της επένδυσης της UniCredit στην Commerzbank, σε περίπτωση που το Βερολίνο συνεχίσει να αντιτίθεται στη συγχώνευση.

«Η UniCredit είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της Commerzbank», ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωσή της την Τρίτη.