Η νέα συλλεκτική σειρά MÄVINN είναι αφιερωμένη στην ομορφιά της παραδοσιακής χειροτεχνίας

Η νέα συλλεκτική σειρά MÄVINN είναι αφιερωμένη στην ομορφιά της παραδοσιακής χειροτεχνίας

Η νέα σειρά MÄVINN της ΙΚΕΑ, που θα βρείτε αποκλειστικά στο ikea.gr αλλά και στο κατάστημα IKEA The Mall Athens, είναι σχεδιασμένη σε συνεργασία με επτά κοινωνικές επιχειρήσεις από χώρες της Ασίας που προσφέρουν εργασία στους ανθρώπους που την χρειάζονται περισσότερο και συνδυάζει την τέχνη και την τεχνική της παραδοσιακής χειροτεχνίας, μέσα από προϊόντα από φυσικές ίνες και ανακυκλωμένο ύφασμα denim. 

Οι σχεδιάστριες της σειράς Maria Vinka και Paulin Machado, ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι το καλοκαίρι του 2021, με στόχο να αναδείξουν τη δεξιοτεχνία που χρειάζεται για την κατασκευή χειροποίητων προϊόντων και να φέρουν τους ανθρώπους που τα δημιουργούν στο προσκήνιο. Έτσι σκέφτηκαν την εμπειρία μίας επίσκεψης σε μία τοπική αγορά με χειροποίητα προϊόντα: τα ενδιαφέροντα αντικείμενα που μπορεί κανείς να βρει εκεί και τη γνωριμία με τους ντόπιους που πωλούν τις χειροτεχνίες τους.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοτίβα αυτής της σειράς είναι η πρωτότυπη χρήση του denim με συνδυασμούς αποχρώσεων του μπλε. Το denim πρωταγωνιστεί σε ποδιά μαγειρικής και εργασίας, καλύμματα μαξιλαριού, κρεμαστή αποθήκευση αξεσουάρ, τσάντα αποθήκευσης και σε άλλα εντυπωσιακά προϊόντα που φτιάχνονται αποκλειστικά με κομμάτια από ανακυκλωμένο denim με υλικά που περισσεύουν από την παραγωγή του υφάσματος. Τα συγκεκριμένα αξεσουάρ δημιουργούνται από άτομα με αναπηρίες που απασχολούνται στην κοινωνική επιχείρηση Saitex στο Βιετνάμ.

«Το denim είναι ένα υλικό με διαχρονικό χαρακτήρα. Αυτό το στιλ είναι πάντα στη μόδα και μπορείς να ζήσεις μαζί του για πολύ καιρό.» σημειώνει η σχεδιάστρια της ΙΚΕΑ Paulin Machado.

Η σειρά αυτή συμπληρώνεται από προϊόντα που είναι κεντημένα στο χέρι από τεχνίτριες που απασχολούνται στη Spun, μία επιχείρηση που ενδυναμώνει τις γυναίκες μέσω της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και των ευκαιριών για τις οικογένειές τους.

«Θέλαμε να δείξουμε πως κάθε προϊόν φτιάχνεται στο χέρι και ότι κάποιος άνθρωπος βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του» σημειώνει η σχεδιάστρια Maria Vinka.

Το κέντημα που θυμίζει γαλήνιο τοπίο πρωταγωνιστεί στο μπλε σκούρο τραπεζομάντηλο μέσης της σειράς, ενώ το χειροποίητο κάλυμμα μαξιλαριού από κομμάτια υφάσματος σε ζεστές αποχρώσεις και κεντημένες λεπτομέρειες, θα δώσει μία πιο χαλαρή και φιλόξενη αίσθηση στο σπίτι σας. 

Εάν επιθυμείτε φυσική ζεστασιά και περισσότερο χρώμα στο σπίτι σας, στη νέα σειρά ξεχωρίζουν  το καπέλο φωτιστικού με το ιδιαίτερο σχήμα του και τη ρουστίκ εμφάνιση από φυσικές ίνες, τα καλάθια από πλεκτή γιούτα που έχουν χειροποίητες κεντημένες λεπτομέρειες στα φωτεινά χρώματα του ουράνιου τόξου, το ανθεκτικό κρεμαστό καλάθι αποθήκευσης που πλέκεται από ίνες μπανάνας, καθώς και το χαλί διαδρόμου με χαμηλή πλέξη που με τα ζωηρά του χρώματα μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Η συλλεκτική σειρά MÄVINN είναι αφιερωμένη στην ομορφιά της παραδοσιακής χειροτεχνίας που μας μεταφέρει σε μία ρουστίκ αισθητική με χαρούμενες εκρήξεις χρώματος που θα δώσουν χαρακτήρα στη διακόσμηση του σπιτιού σας.