Μάχη για να μην διψάσει το Λεκανοπέδιο, δίνει η ΕΥΔΑΠ , αν και για την επόμενη τριετία οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, την ώρα που τρέχει το επενδυτικό των 2,5 δις ευρώ που θα βοηθήσει στην συνολική διαχείριση και αναμένει την ΡΑΑΕΥ για την πορεία των τιμολογίων.
Κατά την διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χ. Σαχίνης, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά καθώς μπορεί τα τωρινά αποθέματα μαζί με τα μέτρα που ήδη προωθεί η ΕΥΔΑΠ να οδηγούν σε επάρκεια αποθεμάτων για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια, πλην όμως, η Αθήνα δεν θα έχει πρόβλημα υπό την προϋπόθεση, και μόνο, ότι θα προχωρήσουν τα έργα και οι δράσεις που σχεδιάζονται από κοινού με το Δημόσιο για να μην ξεμείνει η πρωτεύουσα από νερό!
Ο κ. Σαχίνης επανέλαβε πως η άσκηση δείχνει πως τα αποθέματα επαρκούν για διετία, εάν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις ή ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, ωστόσο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπενθυμίζοντας τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΥΔAΠ.
«Δεν θα αφήσουμε το θέμα στην τύχη του και ήδη τροφοδοτούμε το σύστημα από νέα αντλησιοστάσια (Μαυροσουβάλα) ενώ ήδη έχουμε διαπιστώσει ικανές ποσότητες νερού στη Βοιωτία, όπου μέσω γεωτρήσεων μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το λεκανοπέδιο χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στην άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών», τόνισε.
Επανέλαβε το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό που έχει ανατεθεί στην ΕΥΔAΠ εκ μέρους του ΥΠΕΝ, εκτιμώντας πως οι μελέτες για την μεγάλη παρέμβαση στη Λίμνη Κρεμαστών θα ωριμάσουν εντός του επόμενου δωδεκαμήνου, ώστε η πολιτεία να επεξεργαστεί τη δημοπράτηση του έργου, που σε αδρές γραμμές υπολογίζεται στο μισό δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένει την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής (ενέργειας, αποβλήτων – λυμάτων, ύδατος) για τα νέα τιμολόγια, παραπέμποντας στον Ρυθμιστή για αυτό το θέμα, ενώ την ίδια ώρα «τρέχουν» και διαγωνιστικές διαδικασίες ύψους περίπου 175 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 2 ΚΕΛ (σε Ραφήνα – Σπάτα, Μαραθώνα), όπου αναμένονται εξελίξεις το Φθινόπωρο και στην δεύτερη περίπτωση άμεσα.
Η εισηγμένη έχει ήδη προτείνει, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, όπως γεωτρήσεις, αφαλατώσεις (με μεγαλύτερο κόστος), μεταφορά νερού με τάνκερ, χρήση του νερού από τον βοιωτικό Κηφισό ποταμό όπου βρέθηκαν σημαντικά αποθέματα ικανά να στηρίξουν άρδευση (αγροτικού πληθυσμού) και ύδρευση (Αττικής) κ.α.
Βασικό επιλογή για να εξασφαλιστεί επαρκώς, ωστόσο, η τροφοδότηση του Λεκανοπεδίου με νερό, είναι η υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 535 εκατ. (Α΄ φάση 365 εκατ. και δεύτερη 170 εκατ. ευρώ) για να μεταφερθεί νερό από τη λίμνη των Κρεμαστών (ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας) και ειδικότερα αρχικά από τους δύο παραποτάμους του Αχελώου, Καρπενησιώτη και Κρικελιώτη).
Αυτή η λύση θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού στην Αττική για 50 χρόνια, αρκεί να βεβαίως τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα. Ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι το project μπορεί να ωριμάσει, προχωρούν μελέτες και περιβαλλοντικές άδειες, ενώ εκτιμά ότι αν το δημόσιο προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες και βρει χρηματοδότηση (ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει αυτό), τότε ίσως και το 2026 «βγει» διαγωνισμός, με την περίοδο κατασκευής να ορίζεται σε περίπου 2 έτη.
Όπως προσέθεσε ο κ. Σαχίνης, πρόσφατα σε σχετικό νομοσχέδιο υπήρξε άρθρο που χαρακτηρίζει τέτοια έργα ως στρατηγικά. Σε γενικές γραμμές, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, έχοντας αναλάβει από το δημόσιο να προωθήσει μελέτες για μια σειρά από έργα (π.χ. αυτά που αναφέραμε) εκτιμά ότι υπάρχουν έργα και δράσεις που μπορούν να φέρουν λύσεις στο πρόβλημα λειψυδρίας αρκεί να γίνουν αυτά που πρέπει από πλευράς κράτους. Ειδάλλως, θα υπάρξει πρόβλημα.
Όπως εκτίμησε ο κος Σαχίνης ο οποίος επανέλαβε την προτεραιότητα που δίνει η εταιρεία στις επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ωστόσο ότι πέρα από τους εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους για τα έργα στην Ανατ. Αττική, η εταιρεία θα πρέπει να έχει την ευελιξία να προχωρήσει στη χρηματοδότηση και των υπόλοιπων επενδυτικών προγραμμάτων, με τις επενδύσεις που προωθούνται θα αναδείχθει και η αξία της ΕΥΔΑΠ προς όφελος των μετόχων, που για την χρήση 2024 θα λάβουν μικτό μέρισμα 0,07 ευρώ/μετοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ προωθεί πρόγραμμα 2,5 δις σε βάθος 10ετίας, με το 1 δις να αφορά τα έργα στην Ανατολική Αττική, ωστόσο, η πόλη και οι ανάγκες επεκτείνονται και προς δυτικά ή νότια, οπότε ο ρυθμός υλοποίησης πρέπει να φθάσει τα 250 εκατ. τον χρόνο.
Σε σχέση με το έργο της αντικατάστασης των υδρομετρητών, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό μέχρι το τέλος του έτους. Χρειάζεται να αντικατασταθούν 2,5 εκατ. υδρομετρητές και αυτό σημαίνει (προκειμένου να μην απαξιωθούν τεχνολογικά) ότι πρέπει να εγκαθίστανται 1.000 υδρομετρητές την μέρα, κάτι που θέλει ιδιαίτερο προγραμματισμό και ειδικές προδιαγραφές στον διαγωνισμό.
Τέλος, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΔAΠ σύντομα θα ανακοινωθεί ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στον Δήμο Μαραθώνα, προϋπολογισμού 65,2 εκατ.ευρώ για τη διεκδίκηση του οποίου είχαν καταθέσει προσφορές διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα (ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ, ΜΕΤΚΑ-Μεσόγειος, Αktor-Watt, Χ. Κωνσταντινίδης και η κοινοπραξία με επικεφαλής την Γκολιόπουλος ΑΤΕ). Κατά πληροφορίες της αγοράς, η τελευταία φέρεται να έχει δώσει τη καλύτερη προσφορά, ωστόσο όλα μένουν να επιβεβαιωθούν μετά την έγκριση των σχετικών οικονομικών και τεχνικών εγγράφων.