Η αποτίμηση του super deal, η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη και ο στόχος της Masdar
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η αποτίμηση του super deal, η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη και ο στόχος της Masdar

Ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030 είναι ο βασικός στόχος της Masdar, η οποία εξαγόρασε την Τέρνα Ενεργειακή έναντι 3,2 δισ.ευρώ, ολοκληρώνοντας ένα super deal, που καταγράφεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μάλιστα σε τιμή που ξεπέρασε τις πληροφορίες της αγοράς που μιλούσαν για αποτίμηση των 16-18 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η συναλλαγή θα γίνει με 20 ευρώ ανά μετοχή.

Στην ουσία η Masdar αναγνωρίζει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως καταλύτη της ενεργειακής μετάβασης και μέσω αυτής αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος της πολυεθνικής είναι να φτάσει τα 100 GW καθαρής ενέργεας έως το 2030.  Όπως προβλέπει το deal, η Masdar αρχικά θα αποκτήσει το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας και μετά θα γίνει δημόσια πρόταση για την απόκτηση όλων των μετοχών με στόχο να φτάσει το 100%.

Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συμμετέχουν κατά 36,59% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά 11,06% ο Γιώργος Περιστέρης και κατά 5,98% η ATALE Enterprise Limited.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά την εξαγορά, το management της Τέρνα Ενεργειακή θα παραμείνει το ίδιο, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζεται η διοικητική συνέχεια και η δυναμική ανάπτυξη του ομίλου. Ο εκτελεστικός Πρόεδρος, Γιώργος Περιστέρης και ο CEO , Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης θα διατηρήσουν τους σημερινούς διοικητικούς ρόλους τους προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη της Masdar.

Αλλαγή του ενεργειακού χάρτη

Εκτός, όμως από τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Masdar για την Ευρώπη, το super deal αλλάζει και τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Από τη μια πλευρά η εταιρεία είναι ο ηγέτης της καθαρής ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένας από τους ταχέως αναπτυσσόμενους παίκτες στον κόσμο και συνεπώς είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε νέες κινήσεις. Από την άλλη πλευρά, η Τέρνα Ενεργειακή αναπτύσσει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο της.  Παράλληλα, το deal αντανακλά επίσης την εμπιστοσύνη της Masdar στις προοπτικές ανάπτυξης της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς και στη δυναμική της ελληνικής αγοράς και του εγχώριου κλάδου ΑΠΕ.

Η συμφωνία αναμένεται να δώσει ώθηση σε  σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της Τέρνα Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε πρόσφατα το αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμη ενέργεια ύψους 6 GW έως το 2030. Η εταιρεία διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. 

Ποια είναι η «πράσινη» Masdar

Η ενεργειακή εταιρεία Masdar, η οποία και ηγείται της πράσινης μετάβασης στα Εμιράτα, είναι γνώριμη στην Ελλάδα. Έχει παρουσία στη χώρα μας από το 2021, αναπτύσσοντας φωτοβολταϊκό ισχύος 65MW μαζί με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. 

Πρόσφατα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ το έργο μετατροπής του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί. Μνημόνια συνεργασίας έχει υπογράψει και με τη ΔΕΗ και με τη Motor Oil, ενώ η θυγατρική της Infinity Power έχει εμπλακεί και με το καλώδιο GREGY που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια 3,5 GW από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.  Παράλληλα, ίδρυσε τη Masdar Ηellas η οποία θα είναι και το όχημα εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή.

Η Masdar έχει τρεις ισχυρούς βασικούς μετόχους: Την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), το fund TAQA με ενεργό ρόλο και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το fund Mubadala, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι με υπό διαχείριση κεφάλαια 290 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει σε όλο τον κόσμο σε έργα συνολικής αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων.