Ιστορικό deal 3,2 δισ. ευρώ: Η Masdar εξαγοράζει την Tέρνα Ενεργειακή

Ιστορικό deal 3,2 δισ. ευρώ: Η Masdar εξαγοράζει την Tέρνα Ενεργειακή

Έκλεισε το μεγαλύτερο ενεργειακό deal στο ΧΑ και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο ηγέτης των ΑΠΕ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνάπτουν ιστορική συμφωνία 3,2 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή. Αρχικά η Masdar θα αποκτήσει το 67% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar θα κάνει δημόσια πρόταση για το 100% της ΤΕΝΕΡΓ.

Η συναλλαγή και η επακόλουθη προσφορά αντιστοιχούν σε συνολική αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακή στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και επιχειρηματική αξία 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την, τη μεγαλύτερη ενεργειακή συναλλαγή που έγινε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικές επενδύσεις κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας τη συμβολή της Τέρνα Ενεργειακή στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας και τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η προτεινόμενη εξαγορά καταδεικνύει την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των αναπτυξιακών σχεδίων της Masdar στην περιοχή και περαιτέρω εδραιώνει τον ρόλο της ως αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος ενεργειακής μετάβασης για κυβερνήσεις, επενδυτές, αναπτυξιακούς φορείς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η Masdar διατήρησε την Rothschild & Co ως μοναδικό οικονομικό σύμβουλο και τους Simmons & Simmons, Bernitsas Law, Latham & Watkins ως νομικούς συμβούλους, σε σχέση με τη συναλλαγή και τη χρηματοδότηση.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστηρίχθηκε από τη Reed Smith LLP και τη Potamitis Vekris, οι οποίοι ήταν οι διεθνείς και ελληνικοί νομικοί σύμβουλοι, αντίστοιχα, για τη συναλλαγή, ενώ η Morgan Stanley έχει ενεργήσει ως μοναδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Ποιος είναι ο πολυεθνικός κολοσσός Masdar

Η Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως. Ως παγκόσμιος πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια, η Masdar προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών ηλιακής, αιολικής, και γεωθερμικής ενέργειας, αποθήκευσης με μπαταρίες και πράσινου υδρογόνου για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ενέργεια και την επίτευξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών μας για μηδενικές εκπομπές.

Ιδρύθηκε το 2006 και έχει αναπτύξει και επενδύσει σε έργα σε περισσότερες από 40 χώρες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνω των 20GW, παρέχοντας προσιτή πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο και βοηθώντας στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος. Η Masdar ανήκει από κοινού στις TAQA, ADNOC και Mubadala και στοχεύει σε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας 100 GW έως το 2030, ενώ παράλληλα στοχεύει να γίνει κορυφαίος παραγωγός πράσινου υδρογόνου έως το ίδιο έτος.

Tι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές του deal

Η Α.Ε. Σουλτάνος Δρ. Al Jaber, Υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Πρόεδρος της Masdar και Πρόεδρος της COP28, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της Συμφωνίας των ΗΑΕ, για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Συνοπτικά, αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις έξυπνες ευκαιρίες ανάπτυξης μιας υπεύθυνης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης που θα δημιουργήσει νέους κλάδους, νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, δήλωσε: «Εισφέρουμε κεφάλαια και παγκόσμια τεχνογνωσία για να επιταχύνουμε την επέκταση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, υποστηρίζοντας τις ενεργειακές φιλοδοξίες της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Masdar. Ως κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανάπτυξης ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Masdar στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή και να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την διοικητική ομάδα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για να ενισχύσουμε τα φιλόδοξα αναπτυξιακά τους σχέδια για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Η συμφωνία μας με την Masdar αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της πολύ μεγάλης αξίας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς εκατοντάδων ανθρώπων εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αποτελεί δε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο κορυφαίος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και βασικός πυλώνας της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους. Ένα μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία για τη χώρα μας, βασισμένη σε καθαρή ενέργεια που θα παράγεται στον τόπο μας. Και θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.»