Στην υψηλή κερδοφορία της Elvalhalcor για το α΄τρίμηνο του 2025 καθώς και στο ενδιαφέρον του ομίλου για συμμετοχή στο μεγάλο ευρωπαϊκό αμυντικό project εστίασε ο CFO, Άγγελος Γιαζιτζόγλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων α΄τριμήνου στους αναλυτές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κ. Γιαζιτζόγλου, σχετικά με το ενδιαφέρον του για τον τομέα της Άμυνας ανέφερε ότι είναι νωρίς, ακόμη να μιλάμε για συμβόλαια στον τομέα της Άμυνας.
Βέβαια, έχουμε μεγάλη και σημαντική παρουσία στην αγορά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα χαλκού και αλουμινίου, έχουμε την τεχνογνωσία καθώς και τις δυνατότητες. Θέλουμε να συμμετέχουμε στο μεγάλο αυτό project και μάλιστα προσβλέπουμε και σε μεγάλο ρόλο, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το επίκαιρο θέμα των δασμών ο κ. Γιαζιτζόγλου ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχει επηρεάζσει την εταιρεία καθώς, όπως είπε, ακόμη δεν έχουμε δει μείωση των παραγγελιών από πελάτες. Πάντως, όπως πρόσθεσε, σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές. Βέβαια, μετά την ανακοίνωση των δασμών οι τιμές αυξήθηκαν. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, έχει ήδη γίνει αναφορά για κάποιες αυξήσεις.
Τα οικονομικά μεγέθη
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη ο κ. Γιαζιτζόγλου επεσήμανε την σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων EBITDA , κατά 31% για το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 63,8 εκατ.ευρώ , ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη μείωση του δανεισμού κατά 95 εκατ.ευρώ στο διάστημα 31 Οκτωβρίου 2024 ως 31 Μαρτίου 2025. Σε γενικές γραμμές, δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, παρά τις οικονομικές πιέσεις.
Συγκεκριμένα, ο κλάδος αλουμινίου σημείωσε ισχυρές επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2025, παρά τις προκλήσεις στις συνθήκες της αγοράς. Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν, κυρίως στα προϊόντα του κλάδου συσκευασίας αναψυκτικών, ποτών και τροφίμων, καθώς επίσης και σε λύσεις αλουμινίου για την ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αναφορικά με τον κλάδο χαλκού επισημάνθηκε ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργική του κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά του.
Ο Όμιλος για το α΄τρίμηνο του 2025, παρουσίασε, συνολικά, αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,5% και της λειτουργικής του κερδοφορίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 930,9 εκατ. ευρώ το A’ τρίμηνο του 2025, αυξημένος κατά 14,0%, συγκριτικά με τα 816,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024, επηρεασμένος κυρίως από τις αυξημένες μέσες τιμές των μετάλλων.
Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτελέσματα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική κερδοφορία του Ομίλου, αυξήθηκαν κατά 31,0% και διαμορφώθηκαν στα 63,9 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2025 έναντι 48,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.
Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 41,6 εκατ. ευρώ για το Α’ τρίμηνο του 2025, έναντι 14,6 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο του 2024.