Γιατί η εξαγορά της θα είναι το μεγαλύτερο sports deal
Shutterstock
Shutterstock
Manchester United

Γιατί η εξαγορά της θα είναι το μεγαλύτερο sports deal

Το αμερικανικό hedge fund Elliott Investment Management έχει εισέλθει στην κούρσα διεκδίκησης της Manchester United, μιας επενδυτικής μάχης που αναμένεται να ξεπεράσει τις 5 δισ. στερλίνες και να καταγραφεί ως το μεγαλύτερο sports deal. 

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών έληξε την Παρασκευή. Η επενδυτική τράπεζα Raine Group που τρέχει τη διαδικασία ζήτησε από τους διεκδικητές να υποβάλλουν το ποσό της προσφοράς τους και να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα κεφάλαια πριν καταλήξει στο shortlist των υποψήφιων αγοραστών.

Aνάμεσα στους πιθανούς διεκδικητές είναι ο Βρετανός δισεκατομυριούχος Jim Ratcliffe, ιδρυτής του ομίλου χημικών INEOS. Θα ανταγωνιστεί αμερικανικές εταιρείες private equity και επενδυτές από το Κατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει το βρετανικό ποδοσφαιρικό club και το αφεντικό της Tesla και του Twitter, ο Elon Musk.

Η συμφωνία εξαγοράς της Μanchester United προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα $5,2 δισ. που κόστισε η απόκτηση της Chelsea καθώς oι «κόκκινοι διάβολοι» του Old Trafford παράγουν περισσότερα έσοδα και έχουν μεγαλύτερη βάση οπαδών από την ανταγωνίστρια του Λονδίνου.

Οι οπαδοί της Μan. United υπολογίζονται στα 659 εκατ. παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Kantar, και αντιστοιχούν περίπου στο ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο νυν ιδιοκτήτης, η οικογένεια Glazer, στοχεύει σε αποτίμηση γύρω στα 7 δισ. στερλίνες. Για τους υποψήφιους αγοραστές, ποδοσφαιρικοί όμιλοι όπως η Manchester United θεωρούνται περιουσιακά τρόπαια.

Οι επενδυτές από το Κατάρ κατέχουν ήδη ποσοστό στον γαλλικό όμιλο Paris Saint-Germain και μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη δόμηση μιας εξαγοράς της Μan. United καθώς η UEFA απαγορεύει τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό Champions League δύο ομάδων της ίδιας ιδιοκτησίας.

Η ανταγωνίστρια στο Premier League Tottenham αναμένει προσφορά εξαγοράς $3,75 δισ. από τον Ιρανοαμερικανό δισεκατομυριούχο Jahm Najafi, ενώ ο νυν ιδιοκτήτης Joe Lewis με έδρα τις Μπαχάμες επιδιώκει υψηλότερο τίμημα.

Η Manchester United είναι το τέταρτο πλουσιότερο ποδοσφαιρικό club του κόσμου, σύμφωνα με την Deloitte. Ένα μικρό ποσοστό των μετοχών της είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με βάση την αποτίιμηση εκεί η κεφαλαιοποίηση της υπερβαίνει τα $4 δισ. 

Η οικογένεια Glazer γόρασε τη Man. United για 790 εκατ. στερλίνες το 2005 σε μία συμφωνία υψηλής μόχλευσης που σύμφωνα με οπαδούς του club την φόρτωσε με πολύ χρέος. Φέτος η Man. United προσδοκά έσοδα 610 εκατ. στερλίνες και κέρδη EBITDA 140 κατ.

Ο Ratcliffe που εξέφρασε ενδιαφέρον να εξαγοράσει τη Man. United πριν ένα μήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς. Σύμβουλος του ομίλου ΙNEOS που έχει επεκταθεί στον χώρο των σπορ και έχει αποκτήσει το γαλλικό ποδοσφαιρικό club Nice είναι η JP Morgan. 

To hedge fund Elliott Investment Management δεν επιδιώκει την πλήρη εξαγορά της Μan. United μόνο του, αλλά προσφέρεται να χρηματοδοτήσει την προσφορά.