Έρχονται deals δισεκατομμυρίων στην ενέργεια
Shutterstock
Shutterstock

Έρχονται deals δισεκατομμυρίων στην ενέργεια

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς με τα μεγάλα ενεργειακά «τζάκια» να δίνουν τον παλμό και να καθορίζουν τις εξελίξεις, την ώρα που η δυναμική για επενδύσεις στη χώρα μας παραμένει ισχυρή προσελκύοντας διεθνείς κολοσσούς που διεκδικούν μεγάλο κομμάτι των ΑΠΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες ανακοινώθηκαν εξαγορές και χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους άνω των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ΑΠΕ και λιανική ρεύματος.

Παράλληλα η επικείμενη ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων 2,7 GW στην Ελλάδα, για την οποία έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία πυροδοτεί ισχυρό ενδιαφέρον πληθώρας ξένων εταιρειών, που κρατούν στάση αναμονής ενόψει του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης υπεράκτιων έργων ΑΠΕ, καθώς και την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί έχουν σπεύσει να λάβουν θέση στη νέα σκακιέρα που στήνεται στην Ελλάδα την τελευταία διετία, προχωρώντας σε συμφωνίες με τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες και περιμένουν το πράσινο φως από τη κυβέρνηση. 

Τέτοια παραδείγματα είναι η Ocean Winds που αποτελεί κοινοπραξία των EDP Renewables και Engie με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners με τη Mytilineos, η αραβική Masdar με τη MORE τον πράσινο βραχίονα της Motor Oil, και η γερμανική RWE με τα ΕΛΠΕ, ενώ σε ισχύ είναι και συμφωνία της βελγικής Parkwind με την Intrakat.

Επιχειρώντας μια καταγραφή των μεγαλύτερων συμφωνιών που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, σημαντική θεωρείται  η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, που σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO της επιχείρησης, Γιώργο Στάσση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους και αφορά συμφωνία ύψους 1,26 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει εταιρίες προμήθειας, δίκτυα διανομής και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Τον περασμένο μήνα η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης την εξαγορά αιολικού πάρκου ισχύος 84 ΜW επίσης στη Ρουμανία από τον Όμιλο Lukoil, ενώ έχει συμφωνήσει με τη Mytilineos στην αγορά υπό κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 210 μεγαβάτ στη Ρουμανία. ΔΕΗ και RWE προχωρούν εξάλλου μέσω κοινής εταιρείας στην κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος 490 μεγαβάτ στο Αμύνταιο στο πλαίσιο συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη έργων έως 2000 μεγαβάτ στην Ελλάδα.

Η Mytilineos από την πλευρά της έχει ανακοινώσει τέσσερις εξαγορές τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του 100% των μετοχών της EfaEnergy στο στρατηγικό σχεδιασμό της Mytilineos προσηλωμένη στον στρατηγικό της σχεδιασμό για τη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης και περαιτέρω καθετοποίησής της στη λιανική αγορά προμήθειας ενέργειας.

Είχαν προηγηθεί οι εξαγορές των Watt+Volt, Unison, και τέλος της Volterra, έναντι τιμήματος για την τελευταία που μπορεί να φθάσει έως 24 εκατ. ευρώ. 

Το μερίδιο αγοράς της Mytilineos στην προμήθεια ρεύματος με βάση τις εξαγορές που έχει κάνει φθάνει  στο 13 % και όπως έχει ανακοινώσει «με την προσθήκη μεγάλων πελατών Υψηλής Τάσης, νέων εξαγορών και νέων πελατών Μέσης και Χαμηλής Τάσης, το ποσοστό αυτό αναμένεται εντός του 2024 να φτάσει το 20% – 25%». Η Mytilineos ανακοίνωσε εξάλλου τον Ιούνιο την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών έργων στην Αλμπέρτα του Καναδά ισχύος 1,4 GW για τα οποία τα επόμενα 4 χρόνια θα επενδυθούν 1,16 δισεκ. Ευρώ προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία.

Η HELLENiQ Renewables, 100% θυγατρική της HELLENiQ ENERGY, υπέγραψε τον Ιούλιο συμφωνία - πλαίσιο, ύψους έως 766 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων για υφιστάμενα και νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα). 

Η HELLENiQ Renewables προχώρησε επιπλέον σε συμφωνίες ανάπτυξης και εξαγοράς φωτοβολταϊκών ισχύος 811 μεγαβάτ στη Ρουμανία (τα 211 από την Mytilineos) και 15 μεγαβάτ στην Κύπρο.

O Όμιλος Μotor Oil ολοκλήρωσε το Μάιο την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου σε χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα με την απόκτηση του 75% της UNAGI η οποία κατείχε μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια.

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζει και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που το τελευταίο έτος προχώρησε σε εξαγορές μονάδων ΑΠΕ ισχύος 850 μεγαβάτ εντός και εκτός Ελλάδος, αποκτώντας με επιχειρηματικές συμφωνίες φωτοβολταϊκά έργα στον Έβρο, τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία, την Πιερία αλλά και τη Βουλγαρία.

Τέλος, στα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε συμφωνία πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas στην Macquarie Asset Management με τίμημα περίπου 345 εκατομμύρια ευρώ. Η Enel Green Power Hellas (EGPH) διατηρεί σε λειτουργία 59 έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 482 MW αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και έξι φωτοβολταϊκά έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 84 MW. Η Macquarie ως γνωστόν εξαγόρασε στις αρχές του 2022 το 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι ελληνικές εταιρείες δείχνουν και τάσεις επέκτασης στο εξωτερικό καθώς η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, βρίσκεται σε ώριμες συζητήσεις για εξαγορά έργων ΑΠΕ σε Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ και η Mytilineos αξιολογεί σχέδιο για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ρεύματος στα Βαλκάνια. Τέλος, και ο όμιλος Κοπελούζου συνομιλεί με την Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar και της Egypt’s Infinity), με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το νέο ηλεκτρικό καλώδιο GREGY που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.