Cenergy: Με τις μηχανές στο φουλ!
Shutterstock
Shutterstock

Cenergy: Με τις μηχανές στο φουλ!

Το 2017 η Cenergy έκλεινε τη χρονιά με κύκλο εργασιών 758 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 44,6 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,7 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κύκλος εργασιών προσέγγισε τα 800 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 79 εκατ. ευρώ και η δημοσιευμένη καθαρή κερδοφορία τα 23,6 εκατ. ευρώ. Το ότι η εταιρεία πέτυχε μια ακόμα ιστορική επίδοση δεν είναι νέο αφού η δυναμική της πλέον έχει αλλάξει οριστικά τη συμπεριφορά των θεμελιωδών της δεδομένων.

Τα δημοσιευμένα περιθώρια έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στην περιοχή του 10% (σε προσαρμοσμένο επίπεδο είναι στο 10,8%) κατεβάζοντας μια ικανοποιητική κερδοφορία της τάξεως των 23,6 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο για μια βιομηχανική εταιρεία, να μπορεί δηλαδή να μεταφράζει την αύξηση των πωλήσεων της σε κέρδη με ένα αξιοπρεπές περιθώριο. Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία η Cenergy φαίνεται ότι πλέον αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει ανεβάζοντας στροφές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.  

Η μεγάλη διαφορά στο εξάμηνο έχει γίνει από τον τομέα των χαλύβδινων σωλήνων (+59% στα 305 εκατ. ευρώ) με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 7,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η συνεισφορά του κλάδου στα λειτουργικά αποτελέσματα πενταπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας τα 27 εκατ. ευρώ. Η εντυπωσιακή αυτή μεγέθυνση είχε το κόστος της: Το κεφάλαιο κίνησης για τον τομέα σωλήνων χάλυβα αυξήθηκε περίπου κατά 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων και των αυξημένων αναγκών για πρώτες ύλες που σχετίζονται με έργα που περιλαμβάνονται ήδη στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και τα οποία θα παραχθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023.

Το οποίο σημαίνει ότι σταδιακά στο β’ εξάμηνο θα πρέπει να αναμένουμε μια μετάφραση των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης σε θετικές ταμειακές ροές και κερδοφορία. Όπως και να έχει η αύξηση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης μαζί με την αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών (58 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ πέρυσι) συν το μέρισμα των 10 εκατ. ευρώ έφεραν τον καθαρό δανεισμό στα επίπεδα των 527 εκατ. ευρώ και ακολούθως αύξησαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα κατά 20εκατ. ευρώ στα 34 εκατ. ευρώ. Ο ακριβότερος δανεισμός είναι συνδυασμός της αύξησης των βραχυπρόθεσμων δανείων του ομίλου καθώς και των κυμαινόμενων επιτοκίων από την αρχή του έτους. 

Με τα μεγέθη του εξαμήνου η Cenergy θα κινηθεί με άνεση κοντά στα επίπεδα των αρχικών εκτιμήσεων της διοίκησης για τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (180-200 εκατ. ευρώ) της χρονιάς. Με την προβολή των κερδών διαπραγματεύεται 14,5 φορές τα καθαρά κέρδη ή 8,5 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών. Από τα –τουλάχιστον - 2,5 δισ ευρώ του ανεκτέλεστου τα 630 εκατ. ευρώ αφορούν στον κλάδο των σωλήνων.

Το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο εξασφαλίζει 2 έτη συνεχούς λειτουργίας πλέον και στους δύο πυλώνες λειτουργίας του ομίλου καθώς και πολύ ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. Η αποτίμηση δεν βρίσκεται στη ζώνη του εξόφθαλμα φθηνού με τα φετινά νούμερα αλλά από την άλλη πλευρά ο Όμιλος βρίσκεται στο καλύτερο φεγγάρι της ιστορίας του με την προοπτική ανάπτυξης των εργασιών να είναι ιδιαιτέρως θετική για τα επόμενα 10 χρόνια. 

Τέλος, στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted γύρω από την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter array καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ συνεχίζονται. Επόμενο ραντεβού με την εταιρεία στις 17 Νοεμβρίου στα αποτελέσματα εννεαμήνου.