field_kentriki_fotografia
AidPlex: Συνεχής ψηφιακή ιατρική επίβλεψη ασθενών με ορθοπεδικά προβλήματα

«Το όραμα της AidPlex είναι να εκσυγχρονίσει τα ορθοπεδικά βοηθήματα, τα οποία παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια, με τη βοήθεια αισθητήρων και νέων τεχνολογιών», αναφέρει στο Liberal ο κ. Δημήτρης Μουστάκας, ένας από τους δημιουργούς της εταιρείας.

«Η επιβεβαίωση της ιδέας από την αγορά», προσθέτει ο ίδιος, «έγινε στην αρχή της πανδημίας. Εκεί επιβεβαιώσαμε ότι η ανάγκη για τηλεϊατρική και απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών μεγάλωνε. Τα συστήματα υγείας θέλουν όλο και λιγότερα περιστατικά να φτάνουν στα νοσοκομεία και οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες στο σπίτι τους».

Το όνομα της AidPlex, της startup που δημιούργησαν το 2018 οι συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης, Χάρης Γερεμτζές και Δημήτρης Μουστάκας, έχει καταφέρει μέσα σε μια πενταετία να ταυτιστεί με την τεχνολογική καινοτομία στον χώρο της ορθοπεδικής.

Χάρης Γερεμτζές
 

Η νεοφυής εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη συστήθηκε στο ελληνικό κοινό κατασκευάζοντας, αρχικά μέσω 3D printing και στη συνέχεια με τη μέθοδο του laser cutting, καινοτόμους νάρθηκες, που έβαλαν σε νέες βάσεις τη θεραπεία των καταγμάτων. Στόχος της είναι να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται να μπει ένας νάρθηκας σε έναν ασθενή στο νοσοκομείο από τα 30 λεπτά στα 3 λεπτά.

Η ομάδα της AidPlex φιλοδοξεί με το προϊόν της να συμβάλει στην πρόληψη των χειρουργικών επεμβάσεων σε εφήβους με σκολίωση, την ενδυνάμωση ασθενών με τη συγκεκριμένη πάθηση και τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Καινοτομία στον χώρο της υγείας

«Μέσα από τον κύκλο που είχαμε δημιουργήσει ως εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στην ορθοπεδική, μπορέσαμε πολύ γρήγορα να αξιολογήσουμε την αξία και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ScolioSense σε ασθενείς με σκολίωση αλλά και στους ορθοπεδικούς γιατρούς», αναφέρει ο κ. Μουστάκας.

«Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας», όπως επισημαίνει «κρίθηκε αναγκαία, καθώς η δουλειά που γίνεται με τις startups του Διαγωνισμού, κρίνοντας και από τα προηγούμενα χρόνια, είναι εξαιρετική. Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει έμπρακτα εταιρείες καινοτομίας σε διάφορους τομείς και είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να αποσπάσουμε το 3ο βραβείο ανάμεσα σε 280 συμμετέχοντες».

Αναφερόμενος στην καινοτομία αλλά και τη διαφοροποίηση της εταιρείας στον τομέα αυτό, ο κ. Μουστάκας τονίζει ότι «το ScolioSense είναι μια συσκευή η οποία βελτιώνει την εμπειρία των ασθενών με σκολίωση. Για το προϊόν εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε Αμερική και Ευρώπη. Σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, δεν επιβλέπει μόνο τη διάρκεια χρήσης του κηδεμόνα σκολίωσης, αλλά διασφαλίζει την ορθή του χρήση.

Ο ασθενής παίρνει τη θεραπεία στα χέρια του και νιώθει συνεχώς ότι υποστηρίζεται από τον επιβλέποντα γιατρό του ψηφιακά. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εμψύχωση της παιδικής ψυχολογίας και την καλύτερη κατανόηση της θεραπείας τους, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα της θεραπείας».

Σε ό,τι αφορά στα μελλοντικά σχέδια και τις επενδυτικές ευκαιρίες για την περαιτέρω εξέλιξη καινοτόμων ιδεών, ο κ. Μουστάκας επισημαίνει ότι «η AidPlex στοχεύει τα επόμενα τρία χρόνια να κατακτήσει τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, βελτιώνοντας τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών παγκοσμίως.

Η AidPlex προκειμένου να αναπτυχθεί αναζητεί κεφάλαια. Ήδη έχει εξασφαλίσει μεγάλο μέρος της ανάγκης της από “επενδυτές αγγέλους” που ζουν στην Ευρώπη και στην Αμερική».

Η υποβολή προτάσεων για τον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00μμ.

Για να υποβάλετε κι εσείς την πρότασή σας στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας πατήστε εδώ.