Τα 70 χρόνια γιόρτασε η Agrino στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνοντας το νέο επενδυτικό της πλάνο, που θα είναι περίπου σε ίδια αξία με αυτό που ολοκληρώνει φέτος, ήτοι 18 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, παρουσία πολλών αιρετών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας μονάδας στο Κλειδί Ημαθίας.
Σε μια ιδιαιτέρως φορτισμένη συναισθηματικά εκδήλωση η οικογένεια Πιστιόλα υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους για να πει την ιστορία της, τα όσα κατάφερε από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, αλλά και τα σχέδια για το μέλλον.
Ποιότητα, καινοτομία, ελληνικότητα οι τρεις βασικές αξίες της οικογένειας που λειτουργούν σαν οδηγός όλα τα χρόνια λειτουργίας της.
Οι επενδύσεις που ολοκληρώνονται φέτος
Ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας Αναστάσιος Πιστιόλας είπε ότι η τελευταία πενταετία είναι η πλέον επιτυχημένη και η Agrino έχει εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς. «Ο κύκλος εργασιών, η λειτουργική κερδοφορία, η πορεία των δανείων, ο εμπλουτισμός της γκάμας των προϊόντων, ο αριθμός των εργαζομένων, οι επενδύσεις σημείωσαν ανοδική βελτίωση», υπογράμμισε ο κ. Πιστιόλας.
Οι αξίες & αρχές της εταιρείας
Ως πρώτη αρχή της εταιρείας θεωρείται ο σεβασμός στον καταναλωτή, που δεκαετίες τιμά την Agrino αναγνωρίζοντας την ποιότητα της.
«Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην έννοια της ελληνικότητας και της αυθεντικότητας. Με τη στήριξη των τοπικών παραγωγών και των περιοχών προέλευσης έχουμε καταφέρει πολλά. Βασικές αξίες επίσης ο σεβασμός στους συνεργάτες μας, πελάτες και προμηθευτές προάγοντας την επιχειρηματική ηθική. Φυσικά, σεβασμός στους εργαζομένους μας, που είναι η κινητήρια δύναμη μας», είπε ο κ. Πιστιόλας.
Να σημειώσουμε ότι η Agrino συνεργάζεται με 300 Έλληνες παραγωγούς, ενώ υπάρχει και ένα ρεκόρ στρεμμάτων που καλλιεργούνται και φτάνουν τις 300.000. Επίσης, η αναγραφή του ονόματος καλλιεργητή πάνω στη συσκευασία είναι μέθοδος μοναδική στον κόσμο. Το σύστημα δείχνει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος και παράλληλα κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Η οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από το Αγρίνιο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να έχει 3 εργοστάσια, 3 κέντρα Ά Υλών ρυζιού, 3 κέντρα logistics, 1 κέντρο διαλογής στα φασόλια γίγαντες, 3 βοηθητικές αποθήκες και 32 σιλό Α΄ Υλών.
Οι επενδύσεις
Μία βασική πρακτική της εταιρείας είναι η επανεπένδυση των κερδών. «Η βελτιωμένη κερδοφορία των τελευταίων ετών μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε πιο δυναμικά απ’ ότι στο παρελθόν στον επενδυτικό μας σχεδιασμό, ώστε η εταιρεία μας να είναι εγκαίρως έτοιμη στις διεθνείς προκλήσεις», τόνισε ο κ. Πιστιόλας.
Από το 2019 έως σήμερα η Agrino υλοποίησε το μεγαλύτερο επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται φέτος. Ανήλθε στα 18 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκε εντός χρονικού προγραμματισμού.
Περιλάμβανε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας με έμφαση στη μίλευση ρυζιού. «Η νέα μονάδα ρυζομύλου θα προσδώσει ανταγωνιστικότητα κυρίως στο να μπούμε πιο δυναμικά στις εξαγωγές», σχολίασε ο κ. Πιστιόλας.
Έγινε επένδυση για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στην κατηγορία του healthy snacking, καθώς και επενδύσεις σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με εισαγωγή νέων προηγμένων λογισμικών.
Επίσης, έγινε επέκταση της μονάδας της Σίνδου με αγορά όμορου οικοπέδου και κτιριακών εγκαταστάσεων.
Τέλος, η μεγάλη επένδυση είναι η ανέγερση της νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής, ξήρανσης και αποθήκευσης του ρυζιού, στο Κλειδί Ημαθίας, όπου έγιναν και τα εγκαίνια της.
Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ηλίας Χρηστάκος επεσήμανε ότι εκτός από την αύξηση στα κέρδη κατά 10% το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρεία έφτασε να μηδενίσει τις καθαρές δανειακές υποχρεώσεις της και ότι πλέον η Agrino έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε επενδύσεις με αυτοχρηματοδότηση.
Ο Βασίλης Μπεγκλής, διευθυντής πωλήσεων τόνισε ότι η πρόβλεψη για το 2025 είναι να φτάσουν στα 60 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις, ενώ υπογράμμισε το κέρδος στα μερίδια αγοράς που κατάφερε η Agrino, όπως στα όσπρια που το α΄τρίμηνο του 2025 πήρε 2,9 μονάδες, στη ρυζογκοφρέτα πήρε 0,5 μονάδα και στο ρύζι 1,4 μονάδα από το συνολικό μερίδιο αγοράς.
Για τη μικρή λιανική ανέφερε: «στρατηγική απόφαση να διεισδύσουμε σε αυτή την κατηγορία. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε 1800 σημεία και θα επενδύσουμε σε αυτή την αγορά περισσότερο, με δικά μας οχήματα και ανθρώπους. Προχωράμε αργά για να εδραιωθούμε στη μικρή λιανική».
Τα εγκαίνια
Η νέα μονάδα στο Κλειδί Ημαθίας αποτελείται από τρεις μονάδες parboiled, δύο ξηραντήρια, προκαθαριστήρια, έξι σιλό υγρού ρυζιού και 12 σιλό αποθήκευσης ξηρού ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20.000 τόνων.
Σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας μας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας την επέκταση της μονάδας αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού στο Κλειδί Ημαθίας, από την Agrino, τα εγκαίνια της οποία έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις «αναβαθμίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν πλούτο για όλους».
Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού της Agrino αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που δεν προσθέτει απλώς ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της μεταποίησης – αποτελεί σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να επενδύουμε στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην ποιότητα.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα
Ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός του νέου επενδυτικού πενταετούς προγράμματος της εταιρείας, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει.
«Στο νέο πενταετές θα περιλαμβάνονται δράσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εξοικονόμησης ενέργειας, αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός συγκεκριμένων τμημάτων της εταιρείας. Επιπροσθέτως, μηχανολογικός εξοπλισμός για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες τόσο σε ομοειδή προϊόντα που δραστηριοποιούμαστε όσο και σε άλλες κατηγορίες τροφίμων», είπε ο κ. Πιστιόλας. Σε ερώτηση για το κόστος ο κ. Πιστιόλας ανέφερε ότι θα είναι στο ύψος του προηγούμενου επενδυτικού πλάνου.
Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε νέα προϊόντα από την εταιρεία. Ωστόσο, παρά τους αυτοματισμούς, η Agrino όπως και οι περισσότερες βιομηχανίες τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερο προσωπικό.
Βιώσιμη ανάπτυξη
Άξιο αναφοράς ότι το 99% της Ά ύλης εκμεταλλεύεται με τρόπο πλήρως βιώσιμο. Συγκεκριμένα ο φλοιός από το ρύζι μαζεύεται και οδηγείται προς καύση, όπου δημιουργεί τον ατμό για το ρύζι parboiled και την θέρμανση ολόκληρου του εργοστασίου. Έπειτα, ακόμη και η στάχτη που προκύπτει από την καύση του φλοιού πωλείται σε εταιρείες με δομικά υλικά. Τέλος, το πίτουρο πωλείται ως ζωοτροφή.
Η ιστορία της Agrino και η νέα τηλεοπτική καμπάνια
Ένα βίντεο με φωτογραφίες από τους ιδρυτές, τα τρία αδέρφια, ο Θύμιος, ο Στράτος και ο Γιώργος ξεκινούν την Agrino, στιγμές με ολόκληρη την οικογένεια Πιστιόλα και διάφορα ενσταντανέ από προσωπικό και την οικογένεια Πιστιόλα στην εταιρεία, σε βραβεύσεις όλα μαζεμένα σε ένα βίντεο που δείχνει τη γέννηση, την εξέλιξη και τη δυναμική της εταιρεία, ενώ παράλληλα εμπεριέχει την καινοτομία και το μέλλον.
Έπειτα, η Φωτεινή Κυπριανίδου, διευθύντρια marketing έκανε μια ιστορική αναδρομή από την πρώτη διαφήμιση που είχε καταχωρηθεί στο «Έντυπο των παντοπωλών», μέχρι το σήμερα και σε πρώτη προβολή είδαμε τη νέα τηλεοπτική καμπάνια που δένει με έναν μοντέρνο τρόπο το χθες με το σήμερα και όσα κατάφερε προϊοντικά η Agrino. Σύντομα θα μεταδοθεί στα μέσα της τηλεόρασης.