Τα ΗΑΕ εγκαινιάζουν γιγαντιαίο ηλιακό εργοστάσιο πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα

Τα ΗΑΕ εγκαινιάζουν γιγαντιαίο ηλιακό εργοστάσιο πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκαινίασαν την Πέμπτη ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά εργοστάσια στον κόσμο, δύο εβδομάδες πριν -το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου- φιλοξενήσει τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα.

Όπως μεταδίδει το al-monitor, το εργοστάσιο Al Dhafra, νότια της πρωτεύουσας Άμπου Ντάμπι, εκτείνεται σε 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα ερήμου, μια έκταση περίπου στο ένα πέμπτο του μεγέθους του Παρισιού.

"Αυτό το έργο... θα φέρει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα Εμιράτα", δήλωσε ο Bruno Bensasson, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής EDF Renewables, ενός από τους εταίρους του έργου.

Τα ΗΑΕ επιδιώκουν να τριπλασιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα επτά χρόνια, καθώς προσπαθούν να επιτύχουν "μηδενικό αποτύπωμα" στις εγχώριες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Ταυτόχρονα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ADNOC σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού από περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε πέντε εκατομμύρια μέχρι το 2027. Οι εκπομπές από τις εξαγωγές δεν περιλαμβάνονται στα εγχώρια στοιχεία για τον άνθρακα.

Το επιχείρημα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων - ο κύριος μοχλός του πλούτου στον Κόλπο - έναντι της στόχευσης των εκπομπών αναμένεται να αποτελέσει βασικό πεδίο μάχης στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου.

Η Al Dhafra, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Άμπου Ντάμπι, έχει παραγωγική ικανότητα δύο γιγαβάτ και θα παρέχει ενέργεια χωρίς άνθρακα σε 160.000 σπίτια, αναφέρει η ιστοσελίδα της.