Μ. Μανουσάκης: Προτεραιότητα στις διασυνδέσεις που θα κάνουν την Ελλάδα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας
Shutterstock
Shutterstock

Μ. Μανουσάκης: Προτεραιότητα στις διασυνδέσεις που θα κάνουν την Ελλάδα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας

Η εγκατάσταση ικανής δυναμικότητας αποθήκευσης ενέργειας και οι διασυνοριακές διασυνδέσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα όχι μόνο να αξιοποιήσει το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της, αλλά και να υπηρετήσει τον ευρωπαϊκό στόχο για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη Ρωσία, αποτελούν τις δυο μεγαλύτερες προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης όσον αφορά στα ηλεκτρικά δίκτυα. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι πλησιάζουμε τα 12 GW «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος και έχουμε δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο για έργα ΑΠΕ ισχύος 15 GW. Σύνολο 27 GW. Την ίδια στιγμή, η μέγιστη ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ελλάδα είναι 10 GW, ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος στο Σύστημα είναι σήμερα 18 GW και θα αυξηθεί στα 29 GW στο τέλος της δεκαετίας με τις διασυνδέσεις που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030. «Αυτά τα νούμερα πρακτικά σημαίνουν ότι, ήδη από σήμερα, με βάση τους Όρους Σύνδεσης που έχουμε χορηγήσει έχουμε καλύψει τον ηλεκτρικό χώρο έως το 2030. Την ίδια στιγμή, γνωρίζουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ είναι ισχυρό και ότι η χώρα χρειάζεται νέες πράσινες επενδύσεις. Αυτόν τον γρίφο καλούμαστε να λύσουμε», πρόσθεσε. «Εάν σχεδιάσουμε σωστά την πράσινη μετάβαση, τότε η συντριπτική πλειονότητα της ενέργειας που θα καταναλώνεται στην Ελλάδα το 2030 θα προέρχεται από πράσινες πηγές.»

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι προτεραιότητα είναι οι εξαγωγικές διασυνδέσεις, όπως η δεύτερη διασύνδεση HVDC με την Ιταλία μεταφορικής ικανότητας 1000 MW. Στο ίδιο κάδρο μπαίνουν η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η διασύνδεση με την Αλβανία που σχεδιάζουμε. «Θεωρούμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη δημιουργία ενός άμεσου ηλεκτρικού διαδρόμου με την Κεντρική Ευρώπη, τεχνολογίας HVDC, που μεταφέρει απευθείας την ενέργεια χωρίς απώλειες.

Οι προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν ότι το καλύτερο σημείο απόληξης του διαδρόμου αυτού είναι η Γερμανία, αφενός επειδή διαθέτει ισχυρό ηλεκτρικό σύστημα και αφετέρου επειδή χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση για πράσινη ενέργεια. Είμαστε σε διαδικασία ένταξης του έργου, του Green Aegean Interconnector στο νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO-E. Υπάρχει, τέλος, η διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ (ΕuroAsia Interconnector) που έχει όχι μόνο εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και υψηλή γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, καθώς θα διασυνδέσει την Κύπρο με το Ηπειρωτικό Σύστημα της Ευρώπης δίνοντας τέλος στην ηλεκτρική της απομόνωση», κατέληξε.