Στα 2.398,40 δολάρια ο χρυσός μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν
Shutterstock
Shutterstock

Στα 2.398,40 δολάρια ο χρυσός μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Οριακή αύξηση κατά 0,02% κατέγραφαν στις 08:45 ώρα Ελλάδας οι τιμές του χρυσού την Παρασκευή καθώς η επίθεση των Ισραηλινών με drones κατά του Ιράν επέτεινε τη ζήτηση των επενδυτών για ασφαλή καταφύγια.

Νωρίτερα, η τιμή spot του χρυσού είχε φτάσει να αυξάνεται έως και τα 2.417,79 δολάρια ανά ουγγιά. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο αυξήθηκαν έως και τα 2.433,0 δολάρια ανά ουγγιά, στη συνέχεια «διόρθωσαν», διαμορφούμενα στα 2.398,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι φόβοι για επιδείνωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν μια ευρεία βιασύνη για ασφαλή καταφύγια στον χρυσό, βοηθώντας το κίτρινο μέταλλο να αυξηθεί παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αμερικανικά επιτόκια.

Το δολάριο αυξήθηκε απότομα μετά την είδηση για το ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, αλλά αυτό φάνηκε να επηρεάζει ελάχιστα τις τιμές του χρυσού.

Τα κέρδη της Παρασκευής έθεσαν τις τιμές του χρυσού σε τροχιά ισχυρών εβδομαδιαίων κερδών, με τις τιμές spot να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 3% τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αυτή η εβδομάδα σηματοδότησε επίσης την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών του χρυσού, καθώς η ζήτηση ασφαλών καταφυγίων παρέμεινε υποστηριζόμενη από την επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών στη Μέση Ανατολή.

Τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν επίσης άνοδο μετά την είδηση των απεργιών την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 958,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι αυξήθηκαν κατά 1,1% στα 28,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Εξάλλου, οι τιμές του χαλκού και του αλουμινίου αυξήθηκαν σε νέες κορυφές του 2024 την Παρασκευή, ενισχυμένες από την προοπτική στενότερης προσφοράς μετά την εντατικοποίηση των κυρώσεων των ΗΠΑ στις ρωσικές εξαγωγές μετάλλων.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού τριών μηνών αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 9.799,0 δολάρια ανά τόνο,ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού ενός μήνα αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 4,4445 δολάρια ανά λίβρα. Και τα δύο συμβόλαια βρίσκονταν στα ισχυρότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2022.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αλουμίνιο αυξήθηκαν κατά 1,3% στα 2.651,0 δολάρια τον τόνο και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο 2023.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν