Στα 2.003 δολάρια ο χρυσός - «Ψηλά» ασήμι και ο χαλκός
Shutterstock
Shutterstock

Στα 2.003 δολάρια ο χρυσός - «Ψηλά» ασήμι και ο χαλκός

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές του χρυσού στις ασιατικές χρηματαγορές την Παρασκευή, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποκίνησαν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι τιμές των ράβδων αυξήθηκαν ξανά πάνω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά την Πέμπτη, αφού έπεσαν αρκετά κάτω από το επίπεδο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. 

Αλλά παρά το γεγονός ότι είδε κάποια ανακούφιση, το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθούσε να έχει απότομες εβδομαδιαίες απώλειες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, ιδίως μετά τα θερμότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, η τιμή spot του χρυσού σταθεροποιήθηκε στα 2.003,86 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Απρίλιο σταθεροποιήθηκαν στα 2.015,55 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 00:14 ώρα Ελλάδας (05:14 ώρα Ελλάδας).

Τα άλλα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις την Παρασκευή, αλλά ήταν ρυθμισμένα για πολύ ισχυρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις από τον χρυσό, υποδεικνύοντας ότι οι έμποροι ενδεχομένως διαφοροποιούνταν από το κίτρινο μέταλλο. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι που λήγουν τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 0,3% και είχαν οριστεί για εβδομαδιαίο κέρδος 1,9%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα που λήγουν τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 0,4%, αλλά είχαν οριστεί να προσθέσουν 2,7% αυτή την εβδομάδα. 

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η πτώση του δολαρίου βοήθησε τις τιμές του κόκκινου μετάλλου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χαλκό που λήγουν τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 3,7728 δολάρια ανά λίβρα, και ορίστηκαν να αυξηθούν κατά 2,5% αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, το κόκκινο μέταλλο παρέμενε ακόμη υπό πίεση από τις ανησυχίες ότι η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών θα πλήξει τη ζήτηση.