Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου

Συνεχίζεται και σήμερα η μείωση τιμών στο πετρέλαιο, λόγω ανησυχιών για πιθανή υπερπροσφορά, μετά τις δήλωση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ ότι η αναπλήρωση του στρατηγικού Αποθέματος πετρελαίου μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχωρούν 0,41 σεντς, ή 0,49%, στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate στα 54 σεντς, ή 0,77%, στα 69 δολάρια το βαρέλι.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ξαναγεμίσουν τα αποθέματα πετρελαίου ακόμη και αν οι τιμές του WTI είναι στα 67-72 δολάρια το βαρέλι», εκτίμησε  ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities. 

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα αγόραζε ξανά πετρέλαιο για το SPR όταν οι τιμές ήταν στα ή κάτω από περίπου 67-72 δολάρια το βαρέλι.

«Η συνεχιζόμενη προσφορά αργού από τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά αύξησε την πίεση», είπε ο Kikukawa, προβλέποντας ότι οι δείκτες αναφοράς πιθανότατα θα βρεθούν σε νέα χαμηλά, καθώς υπάρχει παρατεταμένη ανησυχία και για τον τραπεζικό τομέα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η προαναγγελθείσα μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως στη ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα είναι από ένα επίπεδο παραγωγής 10,2 εκατομμυρίων bpd τον Φεβρουάριο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία στοχεύει να παράγει 9,7 εκατομμύρια bpd μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ η μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με τη Novak - μια πολύ μικρότερη μείωση της παραγωγής από ό,τι είχε υποδείξει προηγουμένως η Μόσχα.

Αντίθετα, η Goldman Sachs αναφέρει ότι η ζήτηση εμπορευμάτων αυξάνεται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, με τη ζήτηση πετρελαίου να ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια bpd.

Η τράπεζα προβλέπει ότι το Brent θα φτάσει τα 97 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του 2024.