Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή έργων από την Εθνική Πινακοθήκη

Ξεκίνησε η δίκη για την κλοπή έργων από την Εθνική Πινακοθήκη

Ξεκίνησε σήμερα στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του 50χρονου ελαιοχρωματιστή που το 2012 είχε κλέψει από την Εθνική Πινακοθήκη τρία έργα των Πικάσο, Μοντριάν και Μονκάλβο (Γουλιέλμο Κάλτσια), αναφέρει η ΕΡΤ. Εκείνο του Πικάσο (σ.σ  «Γυναικείο κεφάλι») φιλοτεχνήθηκε το 1939, ήταν δωρεά του δημιουργού στο ελληνικό κράτος και αποτιμήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Η κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος είναι της διακεκριμένης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονται σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο. Είναι ελεύθερος χωρίς πρόσθετους περιοριστικούς όρους μετά από έναν χρόνο κράτησης και μετά από διάταξη του ανακριτή και με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Όπως είχε κάνει γνωστό η αστυνομία, τα δύο από τα τρία κλεμμένα έργα βρέθηκαν τον Ιούνιο του 2021 σε μία ρεματιά, στην Κερατέα.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το «Γυναικείο κεφάλι», ο κατηγορούμενος είχε κλέψει το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν, και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Μονκάλβο.

Κεντρική φωτογραφία: Λήψη από την Αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, στο κέντρο το «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο. Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου