Γ. Αρτοποιός για Πάρνηθα: Η κατάσταση είναι δυσκολότερη από το πρωί - Προς τον Δρυμό η πυρκαγιά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Γ. Αρτοποιός για Πάρνηθα: Η κατάσταση είναι δυσκολότερη από το πρωί - Προς τον Δρυμό η πυρκαγιά

«Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση. Είναι δυσκολότερη απ’ ότι επιχειρούσαμε το πρωί» είπε για την φωτιά στην Πάρνηθα ο κ. Γιάννης Αρτοποιός εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής,

Όπως εξήγησε στις δηλώσεις του στο ERTNEWS: «Ο βορειοανατολικός άνεμος, όποιος κατέβαινε το πρωί και δυστυχώς κατέβαινε προς την περιοχή του Μενιδίου και της Αγίας Παρασκευής, σταμάτησε κάποια στιγμή και αυτό δημιούργησε μία «καλή συνθήκη» για την πυρκαγιά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, να ανέβει η πυρκαγιά προς την Πάρνηθα. Αυτό ήταν το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε ενώ ουσιαστικά ο ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος κόντραρε την πυρκαγιά.

Μετά από ένα σημείο και πέρα, όταν έκοψε αυτός ο άνεμος, η πυρκαγιά βρήκε τροφή και σύμφωνα με το ανάγλυφο το οποίο υπάρχει στην Πάρνηθα, αυτό το δύσβατο κομμάτι της Πάρνηθας το οποίο ανεβαίνει, ανέβηκε η πυρκαγιά ταχύτατα προς τα πάνω και έτσι με κηλιδώσεις και τη δική του συμπεριφορά, δημιούργησε νέες εστίες οι οποίες μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα» είπε και συνέχισε:

«Τώρα πυρκαγιά βρίσκεται εκεί προς τον Δρυμό της Πάρνηθας, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με 17 εναέρια μέσα, με 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο έχουν έρθει και από τη Γερμανία για να βοηθήσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι θα κάνουν το δύσκολο έργο».

Ο κ Αρτοποιός τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπισαν καταστάσεις που δεν έκοβε ο αέρας ποτέ 24 ώρες το 24ωρο κι αυτό είναι κάτι σπάνιο στην πυροσβεστική πρακτική.

«Η πυρκαγιά ξεπερνάει ακόμα και τις δυνατότητες ενός μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, του οποιουδήποτε μηχανισμού. Είναι μια τέτοια συνθήκη. Είναι μια δύσκολη κατάσταση την οποία καλούμαστε να παλέψουμε. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Όλος ο μηχανισμός ούτως ή άλλως είναι σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Είμαστε εκεί όλοι στο πεδίο, μαζί με τις αστυνομικές αρχές, με τον στρατό, με τους δήμους, με τις περιφέρειες. Ό, τι καλύτερο και μπορεί να γίνει θα γίνει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπος της Πυροσβεστικής.

Τα πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια

Για την πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης είπε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη και κατευθυνόταν δυτικά, με κατεύθυνση σε μακρινή απόσταση προς τη Ροδόπη. «Είναι μια δύσκολη και εκεί πυρκαγιά η οποία είναι σε εξέλιξη. Και μια πυρκαγιά η οποία έχει ξεκινήσει τώρα είναι στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας μέσα σε μια χαράδρα η οποία συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους. Εκεί θα δοθεί επίσης μεγάλη έμφαση, διότι είναι μια πυρκαγιά η οποία έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν τους συμπολίτες μας η περιοχή και εκεί δίνονται οι μάχες.

Υπάρχουν πολλά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταπεξέλθουμε. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολες καταρχάς οι συνθήκες και κατά δεύτερον αυτά τα πολλαπλά μέτωπα δημιουργούν μεγάλες διασπορές πυροσβεστικές δυνάμεις και έτσι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει από τη μία να πρέπει να κατασβέσουμε την πυρκαγιά του Ασπρόπυργου και ταυτόχρονα να πάμε να μεταβούμε και στην πυρκαγιά της Φυλής, η οποία έχει καταλήξει στην Πάρνηθα. Έχουμε τουλάχιστον 4 ώρες μπροστά μας. Και έχουμε και ένα άλλο δεδομένο ότι μετά τις 6 το απόγευμα τα φαινόμενα των ανέμων θα είναι λίγο πιο ήπια. Θέλουμε να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς μετά τις 6 το απόγευμα, όπου θα γίνει ουσιαστικά και μια αναπροσαρμογή όλων των επιχειρησιακών μας πλάνων».

Τέλος είπε ότι όλα τα μέτωπα αντιμετωπίζονται και φυσικά υπάρχει και διεθνής βοήθεια στα πλαίσια της ευρωπαϊκής συνεργασίας.