Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος για φωτιές: Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες
eurokinissi
eurokinissi

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος για φωτιές: Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες

«Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Το σύνολο του προσωπικού είναι σε γενική επιφυλακή, δήλωσε ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Γιάννης Πουρνάρας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι στην αρχή της περιόδου εκδηλώνονταν 50-60 πυρκαγιές καθημερινά, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Ωστόσο, η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος που ακολούθησε με τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες.

«Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μία εξαιρετική δριμύτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και το βράδυ η ένταση των ανέμων είναι 6-7 μποφόρ και ριπές 8-10 μποφόρ, 85 χλμ την ώρα» ανέφερε.

Τόνισε ότι το ΠΣ είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά ,ίσως και διεθνώς, που επιχειρεί ακόμη και το βράδυ, με αυτοθυσία.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στα 32 χρόνια υπηρεσίας του στο σώμα δεν έχει ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες.

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στη Μονή Κλειστών και σήμερα βρίσκεται στην Πάρνηθα δήλωσε: «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 11:56 και στις 12.:01 βρισκόταν πάνω από την πυρκαγιά εναέριο μέσο, το οποίο επιχειρούσε στον Ασπρόπυργο. Και μετά από 2 λεπτά άλλα 4 αεροπλάνα ήταν πάνω από την πυρκαγιά. Παρόλα αυτά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις».

«Υπάρχουν αναφορές σε Ρόδο και Έβρο που οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες ως και 200 μέτρων. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, ο αγώνας θα συνεχιστεί», κατέληξε.

Στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων

Στη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών του τελευταίου χρονικού διαστήματος αναφέρθηκε ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, υποστράτηγος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών.

Ειδικότερα όπως είπε, στην Αλεξανδρούπολη Έβρου 1.560 αστυνομικοί συνέδραμαν στην προληπτική απομάκρυνση 14.316 κατοίκων 33 οικισμών και σε 76 απεγκλωβισμούς ζώων.

Στη Δυτική Αττική, 744 αστυνομικοί, συνέδραμαν σε 188 απεγκλωβισμούς ατόμων και 100 ζώων καθώς και στην προληπτική απομάκρυνση κατοίκων 6 οικισμών.

Παράλληλα, όπως τόνισε, από τις αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές για την αποφυγή κλοπών και διαρρήξεων σε οικίες.

      «Το προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενεργώντας από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα με το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων να συνδράμουν στον Έβρο και στην Αττική. Ειδικότερα παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών μέσω της εφαρμογής έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας μέσω της προληπτικής εκκένωσης περιοχών, του απεγκλωβισμού ατόμων και ζώων καθώς και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές σε συνεργασία με το 112 και με συνεχή παρουσία εκπροσώπου της ΕΛΑΣ στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και υπογράμμισε: «Η ΕΛΑΣ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς και στο έργο των προανακριτικών αρχών για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».