Βόλος και Βόρεια Εύβοια μετρούν τις πληγές τους
Eurokinissi
Eurokinissi
Κακοκαιρία Elias

Βόλος και Βόρεια Εύβοια μετρούν τις πληγές τους

Τεράστιους όγκους νερού δέχονται περιοχές της κεντρικής Ελλάδας μετατρέποντάς τες σε απέραντες λίμνες. Βόλος και Β. Εύβοια έχουν «βυθιστεί», Παλαμάς, Κιλελέρ και Φάρσαλα έχουν πλημμυρίσει. Χωρίς ηλεκτρικό και νερό δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Κομμένοι δρόμοι και γκρεμισμένες γέφυρες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται στον Βόλο προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά και τις  ανυπολόγιστες ποσότητες νερού που προκάλεσαν ξανά την υπερχείλιση του ποταμού Κραυσίδωνα.

Live η εξέλιξη του φαινομένου 

Δεν λεέι να σταματήσει ο εφιάλτης που ζουν οι κάτοικοι του Βόλου που δοκιμάζονται για δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες. Το 80% της πόλης δεν έχει ρεύμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, από τους τόνους νερού που πλημμύρισαν τα πάντα και σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Στην Αγριά Βόλου χαμένα στις λάσπες αυτοκίνητα και περιουσίες. Πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι. Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ενώ με την βοήθεια των σκαπτικών μηχανημάτων προσπαθούν να απομακρύνουν τους τόνους λάσπης.

Συνεχείς είναι οι απαντλήσεις νερού από το υπόγειο του νοσοκομείου Βόλου, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει την λειτουργία του. Το νερό έφτασε μέχρι και το δεύτερο υπόγειο εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που πλήττει την πόλη από το απόγευμα της Τετάρτης, και φτάνουν τους 20 πόντους πλέον.

Το πρόβλημα στο νοσοκομείο έχει αρχίσει να αποκαταθίσταται. Εάν υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, υπάρχουν γεννήτριες για να λειτουργήσει το νοσοκομείο, όπως προβλέπεται.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στην περιοχή, μεγάλες είναι οι ζημιές σε επιχειρήσεις και σε σπίτια. Οι άνθρωποι προσπαθούν να καθαρίσουν για άλλη μια φορά τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

 Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ο χείμαρρος «έσπασε» αρχικά στην περιοχή Οξυγόνο, μετά την οδό Μακρυγιάννη αλλά και στη γέφυρα του ΟΣΕ, όπου ξήλωσε τις γραμμές, σχεδόν διέλυσε τη γέφυρα και κατέκλυσε την οδό Παπαδιαμάντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τη Νεάπολη και τους Αγίους Αναργύρους.

Στην οδό Ιερολοχιτών ξεριζώθηκε ένα μεγάλο δέντρο, έκλεισε ο δρόμος και η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη λόγω της πλημμύρας. 

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και από έναν άλλο χείμαρρο στα ανατολικά του Βόλου, τον Άναυρο, που υπερχείλησε σε σημείο κοντά στην οδό Αγίου Δημητρίου και τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας.

Παρά την απαγόρευση την κυκλοφορίας που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία από χθες, στις 19:30, μέσω του 112 και που ισχύει μέχρι νεωτέρας, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κινούνται με τα αυτοκίνητά τους στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα στους πλημμυρισμένους από τα νερά και τις λάσπες δρόμους, όπως και στο κέντρο της πόλης.

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στον Περιφερειακό του Βόλου, όπου στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού έχει κλείσει ο δρόμος, όπως και στο ύψος του Καραγάτς, από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης, που έχουν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ανοιχτό είναι το μεγάλο τούνελ του Περιφερειακού στην Γορίτσα, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με μεγάλη προσοχή λόγω των ειδικών συνθηκών.

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου από το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά.

Στους δρόμους του Βόλου κυκλοφορούν πάρα πολλά στρατιωτικά οχήματα, ενώ στο λιμάνι βρίσκεται και το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Ικαρία» για συνδρομη και παροχή βοήθειας εάν χρειαστεί.

Εύβοια

Δραματική η κατάσταση και στη Βόρεια Εύβοια όπου τεράστιοι όγκοι νερού έχουν προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες. Χωριά πλημμύρισαν, κατολισθήσεις και χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Στις Ροβιές, κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη.

Στο χωριό Αγία Άννα, οι χείμαρροι και οι παραπόταμοι έχουν μπει στο χωριό ενώ η θάλασσα είναι κόκκινη από την λάσπη. Τα ποτάμια κατεβάζουν συνεχώς νερό και οι  δρόμοι είναι αποκομμένοι, κάνοντας δύσκολο να μπορεί να φύγει κάποιος από την περιοχή.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα με τα πυροσβεστικά οχήματα και τα σκαπτικά να προσπαθούν να προσεγγίσουν κι ενώ συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς.  

Στο Μαντούδι και στην Αγία Άννα δεν χρειάστηκε να γίνουν απεγκλωβισμοί, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με άλλα σημεία στη Βόρεια Εύβοια όπου άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία άνθρωποι καθώς κοβόταν και το ρεύμα κατά διαστήματα.

Ο φόβος είναι μεγάλος και οι κάτοικοι αγωνιούν βλέποντας και το νερό ξεπερνάει τα 3 μέτρα.

Όλοι οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χείμαρροι με το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Μαντούδι. Ο ποταμός Κηρέας είναι στα όρια του να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσει περιοχές.

Χθες είχε παρασύρει κάποια δέντρα και κολόνες με αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα. Προβλήματα και στην περιοχή Κυμάσι, στο λιμάνι που πραγματοποιούνται τα δρομολόγια για Σκόπελο και για Σκιάθο, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

Πλημμύρισαν Κιλελέρ – Φάρσαλα

Κιλελέρ και Φάρσαλα δέχτηκαν πολύ μεγάλους όγκους νερού, με αποτέλεσμα τα πρόχειρα συσκευασμένα αναχώματα να υποχωρήσουν και να πλημμυρίσουν οι περιοχές.

Στον Πλατύκαμπο Χάλκης, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν σκάψει το δρόμο σε τρία σημεία προκειμένου να εκτονωθεί ο μεγάλος όγκος νερού που ερχότανε από τα σπασμένα αναχώματα του χειμάρρου Γκουσμπασανιώτη. 

Εφιαλτική νύχτα και για τους κατοίκους και στο Δήμο Φαρσάλων και στο Δήμο Κιλελέρ, καθώς έβρεχε ασταμάτητα για πάρα πολλές ώρες, με αποτέλεσμα ρέματα, χείμαρροι αλλά και ποτάμια να φουσκώσουν επικίνδυνα, να υπερχειλίσουν και να πλημμυρίσουν και πάλι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και χωριά.

Χωριά που είχαν εγκαταλειφθεί τις προηγούμενες ημέρες γιατί είχαν βουλιάξει και πάλι στο νερό και οι κάτοικοι, φοβούμενοι ότι ένα νέο τέτοιο φαινόμενο θα τους δημιουργούσε ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα τα εγκατέλειψαν.

Καρδίτσα 

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει στο μήνυμά του προς τους κατοίκους η υπηρεσία 112, καθώς συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή.

Η κατάσταση απο το πρωί στις πληγείσες περιοχές 

Από το πρωί της Πέμπτης εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό, με την υπηρεσία 112 να στέλνει νέο μήνυμα υπενθυμίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Επίσης  μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας εστάλη στους κατοίκους τεσσάρων περιοχών της Εύβοιας εξαιτίας των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες Ευβοίας αποφασίστηκε κατόπιν εντολής του δημάρχου, λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή του δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Αχ. Μπέος: Λίμνη έγινε ο Βόλος

Στο Βόλο δραματική είναι η κατάσταση μετά το νέο χτύπημα από μια ακόμη κακοκαιρία με τον δήμαρχο της Πόλης , Αχιλλέα Μπέο, να αναφέρει ότι  η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη και «το 80% της πόλης παραμένει χωρίς ρεύμα. Το νερό δημιουργεί πρόβλημα. Οι αγωγοί έφυγαν. Ο κόσμος δεν μπορεί να δουλέψει».

Το νερό δεν έχει διέξοδο να φύγει και το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι αντλίες, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σταμάτησαν γεωτρήσεις, κόπηκαν σωλήνες», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι η ποιότητα του νερού στην πόλη μετά από τη νέα καταστροφή.

Kαι όπως τόνισε οι ζημιές είναι τεράστιες και μεγαλύτερες από αυτές που υπέστησαν οι πολίτες από την κακοκαιρία Daniel περιγράφοντας την τωρινή κατάσταση ως «καταστροφή του Νώε». Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Βόλος όλος έγινε λίμνη». Λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ο δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε ως πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορείς να μαζέψεις τόσο νερό που έρχεται».

Mιλώντας για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να καθαρίσει ρέματα και φρεάτια και να απομακρύνει φερτά υλικά δήλωσε ότι είναι συνεχείς. τονίζοντας ωστόσο ότι οι χειριστές των μηχανημάτων έχουν κουραστεί μετά από 20 ημέρες συνεχούς εργασίας.

«Μιλάμε για εκατομμύρια νερό και λάσπη. Που το είχε τόσο νερό ο Θεός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κινδύνευσαν ζωές. Ο κόσμος κινδυνεύει. Προέχει η ανθρώπινη ζωή» δήλωσε εμφανώς συγκλονισμένος από όσα βιώνει ο ίδιος και οι συμπολίτες του από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί στη Μαγνησία

Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Σημειώνεται πως από χθες ο Κραυσίδωνας «είχε σπάσει», με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια. Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζε πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι.

Η διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου παραμένει από χθες αργά το απόγευμα. Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία για απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορα σημεία του Βόλου, ενώ περισσότεροι από 330 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και το νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τα 50 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής σε αρκετά σημεία της πόλης το νερό φτάνει τα 30-40 εκατοστά σε ύψος ενώ συνολικά μέχρι τις 5:30 τα ξημερώματα είχαν γίνει 420 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στον Βόλο. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης στο MEGA πυροσβέστες μετέφεραν σε ασφαλή σημεία από Αλυκές, Αγριά και Νέα Ιωνία Βόλου.

«Η προσπέλαση των οχημάτων σε ορισμένα σημεία είναι ακόμα δύσκολη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Βόλο δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο Κραυσίδωνας υπερχείλισε και «έσπασε» λόγω της κακοκαιρίας Elias, πλημμυρίζοντας σπίτια και παρασύροντας αυτοκίνητα.

Σημειώνεται, δε, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων αναμένονται βροχές μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Μαγνησία.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε την Τετάρτη για δύσκολο βράδυ ενώ τα σχολεία Πέμπτη και Παρασκευή θα μείνουν κλειστά. «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην πόλη, μείνετε σπίτια σας» δήλωσε.

Δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και η στάθμη το βράδυ είχε φτάσει σε κάποια σημεία τους 70 πόντους, ενώ στην Αγριά και στις Αλυκές είχε φτάσει το ένα μέτρο. Στην Αγριά οι κάτοικοι με κουβάδες και σκούπες προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα νερά από τις περιουσίες τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις στην Αγριά και στις Αλυκές πολίτες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και στα αυτοκίνητά τους.

Στην Αγριά, δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και η περιοχή είναι αγνώριστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με το πρώτο φως της ημέρας.

Σημειώνεται πως το ρεύμα στις περισσότερες περιοχές έχει κοπεί.

Εικόνες καταστροφής στην πόλη του Βόλου

Η ίδια εικόνα είναι και στον Βόλο, όπου όλοι η κόμβοι είναι κλειστοί. Δεν επιτρέπεται αλλά και δεν μπορείς να φτάσεις στην πόλη του Βόλου, αφού όλοι οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, μέχρι και βράχια που είχαν αποκολληθεί και είχαν πέσει στην μέση του δρόμου.

Ανησυχητική και η εικόνα που καταγράφηκε το βράδυ και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνούσε το ύψος του υπογείου.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους ενώ παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματά τους.

Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους 9 ώρες περιμένοντας βοήθεια.

Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας. Οι δρόμοι στο κέντρο, η οδός Αναλήψεως, ο περιφερειακός,  μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Νερό και ρεύμα κόπηκαν τον βράδυ στις περισσότερες περιοχές.

«Η κατάσταση είναι τραγική,  έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι. Η  γειτόνισσά μου, πλημμύρισε στο ισόγειο και όλοι βρίσκονται στον πάνω όροφο του σπιτιού τους χωρίς ρεύμα», ανέφερε κάτοικος στην οδό Ζάχου.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική δεχόταν κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. 

Το 199 δέχθηκε κλήση προς βοήθεια και από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, τα 2 μέλη του οποίου (η δημοσιογράφος Φρόσω Παύλου και ο τεχνικός της δημόσιας τηλεόρασης)  μετέδιδαν ρεπορτάζ για το σπάσιμο του ποταμού Κραυσίδωνα και εγκλωβίστηκαν.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Εύβοια

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Η κατάσταση στην Λαμία

Στην Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία

Με την κακοκαιρία Elias να έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Φθιώτιδα , Τρίκαλα και Καρδίτσα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη σχολεία σε περιοχές που έχουν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στους Δήμους Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Ιστιαίας Αιδηψού, στην Εύβοια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στον Βόλο που για δεύτερη μέρα περνά δύσκολη ημέρα με μεγάλο τμήμα της πόλης να έχει βυθιστεί κάτω από το νερό κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Αλμυρό, Νότιο Πήλιο, Ζαγορά και Σκιάθο.

Στα Τρίκαλα δεν θα χτυπήσει το σχολικό κουδούνι στο Γυμνάσιο Αμπελακίων και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ στον Παλαμά Καρδίτσας, που είχε πληγεί και από την κακοκαιρία Daniel, και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 07:12

Διαβάστε Περισσότερα