Ξεκλειδώνει η πόρτα των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο

Ξεκλειδώνει η πόρτα των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Δυο εταιρείες του Χρηματιστηρίου Κύπρου έρχονται στο ΧΑ, μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά θα... προβιβαστεί στην Κύρια Αγορά, ενώ θα υπάρξει και μια εισαγωγή startup εταιρείας που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην μικρή αγορά, την ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ.

Μετά από πολύ καιρό, στη διάρκεια του οποίου το Χ.Α. βλέπει μόνο αποχωρήσεις εταιρειών από την αγορά, φαίνεται πως υπάρχει κάποια κινητικότητα και ενδιαφέρον για εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο, έστω και δια της... πλαγίας οδού.

Παράλληλα, πληροφορίες λένε ότι στο παρασκήνιο οι συζητήσεις και οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη ακόμη και για... κανονικές εισαγωγές στην αγορά, μολονότι δεν υπάρχει κάποια προχωρημένη περίπτωση έως τώρα.

Στο θετικό σοκ που προκάλεσαν σε όλους τους ξένους επενδυτές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα όπου μέσα σε ενάμιση μήνα άλλαξαν τα... πάντα και κυρίως άλλαξε η κυβέρνηση, έχει διαφοροποιήσει όλα τα δεδομένα σ'' ό,τι αφορά το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Πολλοί ξένοι επενδυτές και funds που παρακολουθούσαν την ελληνική αγορά αλλά κρατούσαν αποστάσεις, τώρα ξεδιπλώνουν σχέδια, ζητούν ραντεβού και γενικώς θέλουν να κάνουν δουλειές και να ρίξουν λεφτά, τόσο σε εισηγμένες, όσο και σε μη εισηγμένες εταιρείες. Μέσα σ'' αυτό το πλαίσιο, έχουν αρχίσει και οι συζητήσεις με χρηματιστές και άλλους dealers από ενδιαφερόμενες εταιρείες, για το πως μπορεί να γίνει η εισαγωγή τους στο ΧΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, δύο ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Κύπρου (ΧΑΚ) θα κάνουν παράλληλη εισαγωγή και στο χρηματιστήριο Αθηνών το προσεχές φθινόπωρο. Πρόκειται για την ασφαλιστική εταιρεία Interlife με έδρα τη Θεσσαλονίκη που από το 2012 είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ και την R Energy 1 που δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και είναι εισηγμένη από το 2016 στο ΧΑΚ (ΝΕΑ Αγορά). Η τελευταία θα εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι τουλάχιστον μία εταιρεία θα... προβιβαστεί από την Εναλλακτική και στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της Εναλλακτικής Αγοράς. Να γίνει «μοχλός» για την περαιτέρω ανάπτυξη των μικρών εταιρειών που φιλοξενεί.

Πρόκειται για την Entersoft, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού για επιχειρήσεις και εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου Αθηνών το Μάιο του 2008. Η εταιρεία εισήχθη στην τιμή των 2,52 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική της κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στα 11,23 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η μετοχή βρίσκεται στα 6,30 ευρώ (με άνοδο 9,57% χθες), με την κεφαλαιοποίησή της στα 28 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, η εταιρεία θα κάνει κανονική εισαγωγή, δηλαδή η μετάβασή της στην Κύρια Αγορά θα γίνει με IPO, θα αντλήσει δηλαδή κεφάλαια.

Παράλληλα, για το φθινόπωρο δρομολογείται η πρώτη είσοδος startup εταιρείας στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ. Πρόκειται για εταιρεία που και αυτή δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Η Entersoft προβιβάζεται στην Κύρια Αγορά 

Η εταιρεία Entersoft δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού για επιχειρήσεις και ιδρύθηκε το 2002 με ιδρυτές τους βασικούς μετόχους της Computer Logic, μιας εκ των πλέον εξειδικευμένων εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα. Έχει εξαιρετική πορεία τα τελευταία χρόνια με ανάπτυξη σημαντικών projects σε Ελλάδα και εξωτερικό κάτι που αποτυπώνεται τόσο στα αποτελέσματά της, όσο και στο ευρύτερο εκτόπισμά της.

Σήμερα η Entersoft απασχολεί πάνω από 200 άτομα προσωπικό, έχει δραστηριοποίηση σε 21 χώρες, 480 συνεργάτες και συμβούλους και 3.500 πελάτες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεπή, διψήφιου ποσοστού ανάπτυξη ενώ το 2018 ήταν μια ακόμη καλή χρονιά. Συνολικά τα καθαρά έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 13,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 17% περίπου, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και ανήλθαν σε 1,98 εκατ. ευρώ.

Interlife Ασφαλιστική 

Η Interlife Ασφαλιστική ιδρύθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη από το Γιάννη Βοτσαρίδη και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των γενικών ασφαλειών, έχοντας διαρκώς αναπτυξιακή πορεία έκτοτε. Η εταιρεία είναι από το 2012 εισηγμένη στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ, ενώ εδώ και ένα 7μηνο, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες να εισαχθεί και στο Χ.Α. 

Οι ευρύτερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι διεργασίες στον κλάδο υγείας (είσοδος ξένων «παικτών» σε νοσηλευτικά ιδρύματα), οι ανακατατάξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και η εκτίμηση ότι η αγορά βρίσκεται σε ανάκαμψη, οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση να προχωρήσει σε dual listing.

Η εταιρεία παρουσιάζει συνέπεια στην πορεία της, έχοντας «χτίσει» ένα ευρύ δίκτυο ασφαλιστικών υπηρεσιών-παροχών, προχωρώντας συν τω χρόνω σε επενδύσεις σε ακίνητα και χρεόγραφα φτάνοντας σήμερα να συγκαταλέγεται στην πρώτη 5άδα του κλάδου.

Η παραγωγή το 2018 έφτασε στα 63,04 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 75,54 εκατ., αυξημένα κατά 8,31% σε σχέση με το 2017. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,52%, στα 108,63 εκατ. ευρώ. Για το 2019 στοχεύει σε παραγωγή άνω των 70 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμησή της στο ΧΑΚ είναι πέριξ των 30 εκατ. ευρώ, με καλή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια. Η Interlife Ασφαλιστική θα είναι η δεύτερη ασφαλιστική εταιρεία στο Χ.Α. μετά την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Ποια είναι η R Energy 1 

Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία και διαχειρίζεται. Τα πάρκα της εταιρείας βρίσκονται στην Ζάκυνθο, στη Θήβα, Λάρισα και Λακωνία, με την εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει στα 7,4 MW.

Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στην κατηγορία Νεοαναπτυσσομένων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α), με κωδικό ΡΟΕΝ (Ρόκας Ενέργεια) στο Χ.Α. στις 5 Αυγούστου 2016. Παράλληλα εξέδωσε και ομόλογο 4,9 εκατ. ευρώ το οποίο διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά του ΧΑΚ.

Η R Energy 1 έχει ήδη δύο θυγατρικές στην Ευρώπη, τη μία στη Γερμανία και την άλλη σε έτερη (βόρεια) χώρα, με στόχο να αναζητήσει και εκεί παρόμοιες ευκαιρίες. Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε στα 2,95 εκατ. ευρώ.

Η startup στην ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ 

Η startup που το φθινόπωρο αναμένεται να κάνει την εισαγωγή της στην ΕΝΑ ΣΤΕΠ δραστηριοποιείται και αυτή στον ευρύτερο κλάδο των νέων τεχνολογικών, της πληροφορικής και της ψηφιακής οικονομίας.

Θυμίζουμε ότι η ΕΝΑ ΣΤΕΠ απευθύνεται σε αναπτυσσόμενες εταιρείες που εμφανίζουν καινοτόμες ιδέες στην ανάπτυξη,παραγωγή ή στη διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, αλλά και σε εταιρίες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της επιχειρηματικής τους εξέλιξης. Εταιρείες που αναζητούν μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιήσουν μία νέα επιχειρηματική ιδέα και τη μελλοντική τους ανάπτυξη.