Volkswagen: Απώλειες 5,5% μετά την αγωγή του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Volkswagen: Απώλειες 5,5% μετά την αγωγή του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Πτώση έως και 6% βρέθηκαν να καταγράφουν οι μετοχές της Volkswagen στο χρηματιστήριο της Γερμανίας μετά την αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αγωγή κατά της εταιρείας αφορά φερόμενη παραβίαση του νόμου για τον καθαρό αέρα (Clean Air Act) με την εγκατάσταση παράνομων συσκευών που επηρεάζουν τα συστήματα ελέγχου εκπομπών ρύπων σε 600.000 οχήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τα 90 δισ. δολάρια, καθώς για κάθε όχημα που παραβίασε το νόμο προβλέπεται κύρωση ύψους 37.500 δολ. σύμφωνα με το CNBC.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν πως η αγωγή κατά της Volkswagen “αποτελεί υπενθύμιση για τα μη διευθετημένα ζητήματα της εταιρείας σχετικά με την εκπομπή ρύπων”, ενώ διατηρούν τη σύσταση “sell” για τη μετοχή.

"Οι ΗΠΑ θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο κατά της Volkswagen σχετικά με τις παραβιάσεις των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στον καθαρό αέρα της χώρας μας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, John Cruden.

Η μήνυση θα κατατεθεί στην ανατολική περιφέρεια του Μίσιγκαν και στη συνέχεια στη Βόρεια Καλιφόρνια, όπου εκκρεμούν οι υπόλοιπες αγωγές κατά της Volkswagen.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της Volkswagen, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.