Τραπεζικές συγκινήσεις μετά την αναβάθμιση των προοπτικών από τη Μοody's

Τραπεζικές συγκινήσεις μετά την αναβάθμιση των προοπτικών από τη Μοody's

H  προσέγγιση του προ της πανδημίας επιπέδου με νέα υψηλά 13 μηνών στις 875,22 μονάδες δεν ήταν «ψέμα» την πρώτη ημέρα του Απριλίου, ενός μήνα που αναμένεται να μας  φέρει συγκινήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων λόγω της επερχόμενης απεργίας των καθολικών, αλλά  είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι ο προηγούμενος μήνας ήταν ο καλύτερος σε συναλλακτική δραστηριότητα ( 99,6 εκατ. ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών) από τον Μάιο του 2019. Η επάνοδος την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη από την αρχή του χρόνου 8,19% και τον Δείκτη Τραπεζών κέρδη 6,60%.

Ήταν κυρίως ο τραπεζικός δείκτης, που οδήγησε την κούρσα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στον απόηχο της θετικής έκπληξης από τον Οίκο Μoody’s, που προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών από «σταθερές»  σε «θετικές».

Οι δυο σημαντικοί παράγοντες βάσει των οποίων ο Οίκος αναβάθμισε το outlook των τραπεζών  είναι ότι αναμένει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την τρέχουσα χρονιά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τραπεζικοί όμιλοι  να μειώσουν το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ,όπως και να ενισχυθούν σταδιακά τα κέρδη των τραπεζών από την βασική τους δραστηριότητα.

Η προσεχής ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς που έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 7 Απριλίου προκειμένου να ζητήσει εξουσιοδότηση  τριετούς διάρκειας για να μπορεί να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, είναι το χρηματιστηριακό και όχι μόνο, θέμα του μήνα. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης  υποστήριξε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί η στήριξη της τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια σε διατηρήσιμη βάση, ο περιορισμός  του ΤΧΣ σε μειοψηφικό ποσοστό. Όπως επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία μιας διαδικασίας αποκατάστασης ορισμένων αδυναμιών στα μεγέθη του ιδρύματος. 

Ενδιαφέρον είχαν  στο πλαίσιο της κίνησης της αγοράς ,οι αναταράξεις και η μεγάλη μεταβλητότητα της τιμής της μετοχής της Πειραιώς που απώλεσε το 54,23% της αξίας της σε δώδεκα συνεδριάσεις, από τις 16 Μαρτίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μετοχή της ΑΛΦΑ είχε απώλειες -1,06% , αυτή της ΕΘΝΙΚΗΣ -4,45% ενώ της ΕUROBANK είχε κέρδη 4,40%. 

Αξίζει επομένως να δούμε την εβδομαδιαία διαγραμματική εικόνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δεδομένων και  όσων έχουν ήδη γίνει (αποτελέσματα του 2020, νομοσχέδιο για τις τράπεζες) αλλά και όσων αναμένονται  στο επόμενο διάστημα.

ΕUROBANK EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Εξαιρετικής δυναμικής η κίνηση της μετοχής από τα χαμηλά του Νοεμβρίου 2020. Η ανοδική διάσπαση του 50% της διόρθωσης fibo με ταυτόχρονη διάτρηση της σημαντικής αντίστασης των 0,6370 ευρώ, προσέδωσε νέα δυναμική στον τίτλο με στόχο το επίπεδο των 0,84 ευρώ ( 78,6%) της fibo. Ενδιάμεσος στόχος τα 0,7640 ευρώ. Στο ενδεχόμενο διόρθωσης τα 0,6370 ευρώ, αποτελούν ισχυρή στήριξη, ενώ αντίθετα συνέχιση της κίνησης πάνω από τα 0,84 ευρώ, θα δώσει κίνηση προς τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2019 στα 0,9925 ευρώ.

ΕΤΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Στα επίπεδα του μεγάλου χάσματος του Φεβρουαρίου του 2020 ( 2,5110 -2,5950) ευρώ, έφτασε η μετοχή με μεγάλη ανοδική κίνηση , αφού πρώτα κατοχύρωσε ( επί 7 εβδομάδες) τα 1,96 ευρώ και την υπέρβαση του απλού κινητού μέσου όρου των 100 εβδομάδων.

Επόμενος στόχος τα 2,81 ευρώ, με τα υψηλά των 3,15 ευρώ του Νοεμβρίου του 2019 να είναι ο κύριος στόχος της κίνησης. Η ανοδική γραμμή τάσης Κ1 ορίζει την άνοδο αποτελώντας στήριξη, αλλά τα 2,36 ευρώ, παρέχουν σημαντική στήριξη στο ενδεχόμενο διορθωτικής πορείας.

ΑΛΦΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ένα σχηματισμό διπλής κορυφής , προετοιμάζεται να λύσει ανοδικά η μετοχή , που με ανοδική διάσπαση των 1,0280 ευρώ θα αποκτήσει δυναμική προς τη ζώνη 1,222-1,26 ευρώ, που στο ημερήσιο διάγραμμα αποτυπώνει το χάσμα του Μαρτίου του 2020. Πολύ ισχυρή πλέον η στήριξη των 0,84 ευρώ, που μόνο αν χαθεί θα επιφέρει ανησυχία στους κατόχους. Είναι σαφής η διαγραμματική υστέρηση της μετοχής έναντι των Εθνική και Eurobank.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Διαγραμματική απεικόνιση που αποτυπώνει τα προβλήματα της τράπεζας , ειδικά μετά την αδυναμία υπέρβασης  των 1,3250 ευρώ. ‘Εκτοτε και με την αναμονή της επερχόμενης ΑΜΚ ο τίτλος  διέτρεξε με καθοδική ορμή το κανάλι με χαμηλά τα 0,3690 ευρώ. Τα 0,5150 ευρώ αποτελούν σημαντική αντίσταση που αν υπερβληθεί, θα οδηγήσει τη μετοχή προς τη ζώνη 0,6860- 0,74 ευρώ.  Η αύξηση κεφαλαίου θα αναδιατάξει και τις διαγραμματικές συνθήκες.