Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,75% τα επιτόκια

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα στο 0,75% τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο 0,75% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England - ΒοΕ) τα επιτόκια, μετά και τη σημερινή της συνεδρίαση, καθώς η εντεινόμενη ανησυχία λόγω του Brexit αλλά και της διεθνούς πολιτικο-οικονομικής κατάστασης ωθεί τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας τον τελευταίο καιρό έμοιαζε περισσότερο να κλίνει προς μία αύξηση των επιτοκίων παρά προς τη μείωσή τους, ωστόσο η συνεχιζόμενη επιμονή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να μιλά για βέβαιη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Οκτωβρίου, οδήγησε το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας στη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Η παραπάνω απόφαση ήταν αναμενόμενη από εκπροσώπους της αγοράς, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας το επίπεδο αγοράς εταιρικών και κρατικών ομολόγων παραμένει αμετάβλητο στα 10 δισ. και 435 δισ. στερλίνες αντίστοιχα.

«Οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περαιτέρω περίοδο παγιωμένης αβεβαιότητας», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της BoE, η οποία παράλληλα εξέφρασε τις ανησυχίες της για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, η οποία σε περίπτωση ενός Brexit θα μπορούσε να ακολουθήσει πολλές εναλλακτικές πορείες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός είναι πιθανό να διαμορφωθεί χαμηλότερα από ότι αναμενόταν μέχρι πρότινος, ενώ η απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0,75% λήφθηκε με ομοφωνία της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης της Τράπεζας της Αγγλίας, η στερλίνα παρουσίασε κέρδη της τάξης του 0,1% στην ισοτιμία με το δολάριο, ενώ άνοδο 0,6% σημειώνει και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω απόφαση έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,25%, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας τα διατήρησε αμετάβλητα.

AP Photo