Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αμετάβλητη η οικονομική πολιτική

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αμετάβλητη η οικονομική πολιτική

Σταθερή παρέμεινε η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται η ιδέα για αλλαγές κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον ερχόμενο μήνα, σε περίπτωση εκτροχιασμού των προσπαθειών για μείωση του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητα στο -0,1% τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια καταθέσεων, ενώ παράλληλα διατήρησε τη δέσμευσή της να οδηγήσει το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου κοντά στο 0%, όπως ήταν και αναμενόμενο.

Στην ανακοίνωση της απόφασής της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας σημείωσε την αναγκαιότητα στενής παρακολούθησης των εξελίξεων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό στο 2%, καθώς υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να χάσει το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή.

«Με αυτά τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε τους οικονομικούς και αναπτυξιακούς δείκτες στην επόμενη συνεδρίασή μας» αναφέρει η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25%, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τους δείκτες της ανάπτυξης, καθώς οι πιέσεις λόγω των εμπορικών συγκρούσεων αυξάνονται.