Θ. Τρύφων στο Liberal.gr: Το Ταμείο Ανάκαμψης μοναδική ευκαιρία για να πρωταγωνιστήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Θ. Τρύφων στο Liberal.gr: Το Ταμείο Ανάκαμψης μοναδική ευκαιρία για να πρωταγωνιστήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

«Η Ελλάδα μπορεί  καταστεί κόμβος καινοτομίας, έρευνας και παραγωγής στο πλαίσιο των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία», ήταν η απάντηση του προέδρου της ΠΕΦ, Θεόδωρου Τρύφων, σε σχετική ερώτηση του Liberal.gr, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Medicines for Europe & International Generic and Biosimilar Medicines. 

Ο κ.Τρύφων σημείωσε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, διαθέτει ήδη ισχυρή παραγωγική βάση, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας, αλλά και ισχυρή εξαγωγική παρουσία η οποία συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εξήγησε πως στο πλαίσιο των σημαντικών επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που επίκεινται από τις επιχειρήσεις του κλάδου την προσεχή πενταετία, παρέχεται η ευκαιρία να προσελκυθούν όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά που θα ενισχύσουν το ερευνητικό και παραγωγικό αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Με την πρόσθετη ενίσχυση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τη νέα στρατηγική, με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της  την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας και τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης, οι συνθήκες αλλάζουν, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε δε, ότι η χρηματοδοτική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, με χαμηλό κόστος κεφαλαίου και πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία διαμορφώνει  μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ώστε να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας τον εξαγωγικό της προσανατολισμό και ενσωματώνοντας υψηλές τεχνολογίες. Κάτι που όπως πρόσθεσε, εφόσον συνδυασθεί και με την ανάκτηση του επιστημονικού προσωπικού (brain gain) που είχε αποχωρήσει από τη χώρα λόγω κρίσης, θα της επιτρέψει να εξελιχθεί σε παραγωγικό και ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης.