Τέλη Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές – Πού θα αυξηθούν

Τέλη Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές – Πού θα αυξηθούν

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ανεβάζει ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών καθώς επιθυμεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχει τελειώσει με τις αντικειμενικές Αξίες. Ήδη έχουν κληθεί οι εκτιμητές ακινήτων να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία ευθυγράμμισης των εμπορικών τιμών με τις τιμές της εφορίας. Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, «το έργο  των  εκτιμητών  περιλαμβάνειΒ  τη  σύνταξη  άρτιας  και  τεκμηριωμένης  εισήγησης  των  τιμών εκκίνησης  και  αξιών  οικοπέδων  ανά  Δήμο,  Δημοτική  Ενότητα και Κοινότητα.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι  συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής.

Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.  Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά θα μετάσχουν και τα μεγάλα γραφεία του χώρου της κτηματαγοράς (τα οποία διαθέτουν πιστοποιημένους εκτιμητές) στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για την ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες. Σημειώνεται ότι οι εκτιμητές εκτιμούν βάσει συγκριτικών στοιχείων αξίες ακινήτων και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες αναγωγές υπολογίζουν κατά την κρίση τους την αγοραία αξία του μέσου ακινήτου κάθε ζώνης. Στη συνέχεια εισηγούνται στον Υπουργό την τιμή εκκίνησης/τιμή ζώνης. Η τιμή ζώνης αποτελεί τη βάση, η οποία χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κατά την φορολόγηση των μεταβιβάσεων.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του στα τέλη Φεβρουαρίου τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοσθούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ θα δουν οι κάτοικοι στο Ληξούρι στην Κεφαλονιά όπου είναι εκτός αντικειμενικών αξιών όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου με εξαίρεση την πρωτεύουσα Αργοστόλι που διαθέτει τιμές ζώνης, καθώς και η Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολο της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Στην Ήπειρο, σε ολόκληρο το νομό Άρτας εντός αντικειμενικού συστήματος βρίσκεται μόνο η πόλη της Άρτας. Όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί παραμένουν εκτός τιμών ζώνης. Στη Θεσσαλονίκη περιοχές στο Λιμάνι, τη Νέα Μεσημβρία, το Καυταντζόγλειο, τη Διεθνή Έκθεση, την Πλατεία Δικαστηρίων και άλλες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Στην Αττική εκτός συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια,  τμήμα του Ψυχικού, η περιοχή του Σισμανογλείου στα σύνορα Αμαρουσίου – Μελισσίων, ο Παράδεισος Αμαρουσίου, το Πολύδροσο Χαλανδρίου - Αμαρουσίου, η περιοχή Μπαλάνα στο Γέρακα, τμήματα της Νέας Μάκρης και της Παλλήνης, περιοχές στην Μύκονο και την Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα σε περιοχές-φιλέτα. Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιοχές οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά ενώ σε πολλούς οικισμούς της χώρας οι αξίες με βάση της οποίες υπολογίζονται οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι υψηλότερες, ακόμα και διπλάσιες, σε σχέση με το πραγματικό τίμημα αγοράς του ακινήτου. Και αυτό γιατί η Εφορία για να προσδιορίσει την αξία του ακινήτου λαμβάνει υπόψη της συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ακινήτων γειτονικών - ακριβότερων περιοχών ή την ελάχιστη τιμή ζώνης του δήμου ή της περιφέρειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώνουν φόρους σε πλασματικές αξίες.