Στρατηγική του Πούτιν να διχάσει τη Γερμανία - Οδεύουμε προς έλλειψη αερίου
Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Στρατηγική του Πούτιν να διχάσει τη Γερμανία - Οδεύουμε προς έλλειψη αερίου

Η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη φυσικού αερίου εάν οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου παραμείνουν τόσο χαμηλές όσο είναι τώρα και ορισμένες βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν εάν δεν υπάρχει ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο περιοδικό Der Spiegel.

«Οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι θα χρεωθούν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης,  θα γίνουν φτωχότεροι», δήλωσε ο Χάμπεκ στο Der Spiegel την Παρασκευή, λέγοντας ότι ήταν μέρος της στρατηγικής του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτν, να διχάσει τη χώρα. 

 Αυτό είναι «το καλύτερο έδαφος αναπαραγωγής για τον λαϊκισμό, ο οποίος έχει σκοπό να υπονομεύσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας εκ των έσω», είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι τα σχέδια του Πούτιν δεν πρέπει να επιτραπεί να αποδώσουν. Ο Χάμπεκ υποστήριξε την προοπτική περαιτέρω ανακούφισης για τις εταιρείες και τους ανθρώπους που πλήττονται από την έλλειψη φυσικού αερίου, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα ήταν δυνατό να απορροφηθούν όλες οι επιπτώσεις, ανέφερε το Der Spiegel.

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του ενεργειακού τους κόστους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ήδη μεταξύ 30% και 80% υψηλότερο λόγω των αυξήσεων των τιμών από το περασμένο φθινόπωρο, δήλωσε στο ARD την Παρασκευή ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής του δικτύου Bundesnetzagentur της Γερμανίας. Η ρυθμιστική αρχή έχει εξετάσει διάφορα σενάρια, είπε ο Μιούλερ και τα περισσότερα από αυτά «δεν είναι όμορφα και σημαίνουν είτε πολύ λίγο αέριο στο τέλος του χειμώνα είτε ήδη πολύ δύσκολες καταστάσεις το φθινόπωρο ή το χειμώνα»

Η Γερμανία μπήκε στη Φάση 2 των τριών του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο την Πέμπτη, το οποίο δρομολογείται όταν η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων φυσικού αερίου. Το μέτρο είναι η τελευταία κλιμάκωση σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει αποκαλύψει την εξάρτηση του μπλοκ από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και πυροδότησε μια ξέφρενη αναζήτηση για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.