Στις 17 οι αιτήσεις για το online στοίχημα

Στις 17 οι αιτήσεις για το online στοίχημα

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε στις άδειες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Μέχρι σήμερα 17 αιτήσεις κατατέθηκαν, εκ των οποίων οι 16 αφορούν και στους δύο τύπους αδειών διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ενώ μόνον μια αίτηση κατατέθηκε για άδεια ενός τύπου.

Σημειώνεται, ότι με βάση τις σχετική νομοθεσία, το ελληνικό κράτος θα παραχωρήσει απεριόριστο αριθμό αδειών τύπου Α που αφορά σε τυχερά παίγνια διαδικτυακού στοιχήματος και τύπου Β που αφορά τα λοιπά παίγνια που διεξάγονται είτε ζωντανά (π.χ. καζίνο), είτε μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών (RNG). Το τίμημα για κάθε μια άδεια τύπου Α ανέρχεται σε 3 εκατ. Ευρώ και κάθε άδεια τύπου Β σε 2 εκατ. Ευρώ. Και οι δύο τύποι άδειας, εχουν 7ετή ισχύ.

Αν όλα πάνε καλά, το Ελληνικό Δημόσιο έχει εξασφαλίσει έσοδα άνω των 80 εκατ. Ευρώ, έναντι 75 εκατ. Ευρώ που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού. Μάλιστα η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η ελληνική πλευρά, είναι αέναα ανοικτή και δέχεται αιτήσεις αδειοδότησης χωρίς να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στην εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η διαδικασία αδειοδότησης ξεκίνησε 5 Αυγούστου 2020 για τους υφιστάμενους παρόχους που κατέχουν από το 2012 προσωρινή άδεια και στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος για τους νεοεισερχόμενους στην ελληνική αγορά.

Για την εξέλιξη αυτή, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση. Η ζήτηση ήταν υψηλή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτή, θα εξορθολογήσει και θα επιφέρει τον έλεγχο του κράτους σε μια αγορά που κινούνταν στα όρια της νόμιμης λειτουργίας. Πλέον οι πάροχοι θα έχουν πλήρη λογοδοσία για τα έσοδά τους, αφού οι Η/Υ τους θα είναι συνδεδεμένοι μ τους Η/Υ της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής παιγνίων.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά αυτή σήμερα λειτουργούσε υπό καθεστώς προσωρινών αδειών, όπου τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών ήταν κατά δήλωση των ίδιων των επιχειρήσεων. Έτσι οι Έλληνες πόνταραν κάθε χρόνο στο διαδικτυακή «θεά τύχη», χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να έχει κάποιο στοιχειώδη έλεγχο.

Ο αριθμός των αδειοδοτημένων παρόχων δεν πρόκειται να ανεβεί πολύ περισσότερο από το σημερινό, καθώς όλοι ερμηνεύουν ότι, όσοι ήταν να έρθουν, το έπραξαν. Με δεδομένο μάλιστα ότι η εγχώρια αγορά σήμερα είναι αρκετά συγκεντρωμένη σε τρεις - τέσσερις επιχειρήσεις, δεν θεωρείται και αρκετά ελκυστική. Εξάλλου το τίμημα εισόδου θεωρείται υψηλό, αφού κάθε είσοδος (με την απόκτηση των δύο των αδειών τύπου Α και Β) κοστίζει κατά μέσο όρο 5 εκατ. Ευρώ, όταν σε άλλες χώρες οι άδειες αυτές αποκτούνται αντί μερικών χιλιάδων ευρώ. Έτσι η διαδικασία που επελέγη ελκύει το ενδιαφέρον των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων παροχής τυχερών παιγνίων διαδικτύου.