Στη Σωλ. Κορίνθου η κατασκευή αγωγού 150 χλμ. για τη Snam Ιταλίας

Στη Σωλ. Κορίνθου η κατασκευή αγωγού 150 χλμ. για τη Snam Ιταλίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζεται το κρεσέντο ανάληψης μεγάλων συμβολαίων στο εξωτερικό από τον όμιλο Cenergy Holdings S.A. του ομίλου Viohalco, καθώς μετά την πρόσφατη ανάθεση μέρους του διαγωνισμού για τις πλωτές ανεμογεννήτριες (Floating Wind JIP) από τα Ελληνικά Καλώδια, η Σωληνουργία Κορίνθου ανέλαβε έργο για αγωγό φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Ο όμιλος κλείνει πολύ μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό, τις οποίες φυσικά υλοποιεί στην Ελλάδα, όπου διακρατεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, χώρια βέβαια οι διεθνείς θυγατρικές που (έτσι κι αλλιώς διέθεται) στο εξωτερικό.

Πιο αναλυτικά, η Snam S.p.A., μια από τις κορυφαίες εταιρίες φυσικού αερίου στην Ευρώπη με κύριες δραστηριότητες στην Ιταλία, προχώρησε σε ανάθεση έργου 150 χιλιομέτρων αγωγού φυσικού αερίου στη Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings S.A.

Ο αγωγός αερίου εξωτερικής διαμέτρου 26 ιντσών (660 χιλιοστά) θα χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση παλαιού δικτύου σωλήνων αερίου στην Κεντρική Ιταλία, ενώ η σύμβαση θα εκτελεστεί για περίοδο έξι μηνών, εντός του 2019.

Τα εξαιρετικά υψηλά ποιοτικά κριτήρια κατασκευής εξασφαλίζουν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας και καλών πρακτικών παραγωγής.

Οι 27.000 τόνοι σωλήνων θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας.  Το έργο περιλαμβάνει ακόμα την εξωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση τριών στρώσεων πολυαιθυλενίου (3LPE), καθώς και την εσωτερική εποξική βαφή (epoxy) των σωλήνων.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου είναι κύριος προμηθευτής της Snam για πάνω από μια δεκαετία με εκτελεσθείσες ή υπό εκτέλεση παραγγελίες αγωγών, συνολικού μήκους άνω των 800 χλμ.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων ο όμιλος

Μπορεί η απόφαση μεταφοράς της έδρας του ομίλου Viohalco στο εξωτερικό να ελήφθη με βασικό επιχείρημα την ευκολότερη άντληση χρηματοδότησης, όμως τα οφέλη είναι πολλαπλά σε στρατηγικό και επιχειρηματικό επίπεδο, δεδομένου ότι ο όμιλος έχει τοποθετηθεί στο... επίκεντρο του συστήματος, με πρόσβαση σε όλα τα καίρια όργανα και κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Η δημιουργία των δύο κεντρικών θυγατρικών – πυλώνων του ομίλου, Cenergy Holdings και ElvalHalcor, ήταν καταλύτης για τη διεκδίκηση νέων σημαντικών έργων. Αυτή η στρατηγική κίνηση ασφαλώς αποσκοπούσε σε καλύτερο εκτόπισμα σε χρηματοδοτικούς όρους, όμως έχει βοηθήσει στην ισχυροποίηση των brands, με τα οποία ο όμιλος διεκδικεί και κερδίζει projects παγκόσμιας κλάσης, σε αγωγούς, καλώδια, δίκτυα και ενέργεια.

Στο χώρο της ενεργειακής διασύνδεσης ολόκληρων χωρών στη μεσόγειο και αλλού θα γίνει κοσμογονία πραγματική με τη ζήτηση για καλώδια αλλά και σωλήνες υψηλών προδιαγραφών να είναι τεράστια.

Όντας στο επίκεντρο των εξελίξεων, πλέον ο όμιλος Viohalco έχει καλύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς και ήδη τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Πολλά έργα έχουν αναληφθεί ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που αναβαθμίζουν ολοκληρωτικά το εκτόπισμα του ομίλου, αυξάνοντας γεωμετρικά και το ανεκτέλεστο.

Τα κολοσσιαία έργα που θα υλοποιηθούν διεθνώς

Οι άνθρωποι του ομίλου ποντάρουν στα κολοσσιαία projects που είτε έχουν ξεκινήσει είτε δρομολογούνται πέριξ της μεσογείου και όχι μόνο. Ένα εξ αυτών είναι το μερίδιο από την... πίτα του 1,5 δισ. ευρώ για το σούπερ καλώδιο EuroAsia Interconnector που θα διασυνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα Iσραήλ- Kύπρου- Eλλάδας συνολικού μήκους 1.520 χιλιομέτρων. 

Συγχρόνως, ένα νέο σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Βόρεια Αφρική προωθεί η ξένη εταιρεία Green Power 2020. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης (HDTV) αμφίδρομης ροής με ισχύ 2000 MW και δυνατότητα αναβάθμισης στα 7000 MW.

Με βάση διεθνείς μελέτες και αναλύσεις, μέχρι το 2050, αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αγορά ενέργειας είναι ο κοινός παρονομαστής και των δυο εταιρειών (Cenergy και ElvalHalcor) καθώς η ενέργεια για να μεταφερθεί χρειάζεται τόσο καλώδια όσο και σωλήνες χάλυβα.