Στερεύουν Ρήνος και ανάπτυξη - Ανησυχία στη Γερμανία

Στερεύουν Ρήνος και ανάπτυξη - Ανησυχία στη Γερμανία

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία έπεσε κι άλλο σήμερα λόγω της ξηρασίας, με ορισμένα πλοία να μην μπορούν πλέον να πλεύσουν.

Η ναυτιλία φορτίου στον Ρήνο συνεχίζεται, αλλά με  πλοία που μερικές φορές αναγκάζονται να πλεύσουν κατά  τρία τέταρτα άδεια και με τους ιδιοκτήτες φορτίου να χρειάζεται συχνά να πληρώσουν τέσσερα πλοία για να μεταφέρουν τα φορτία τους αντί για ένα. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η διαταραχή του Ρήνου θα μπορούσε να στερήσει μισή ποσοστιαία μονάδα από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας φέτος.

Η στάθμη στο σημείο αναφοράς του στενού του Kaub  ήταν στα 42 εκατοστά σήμερα, μειωμένη κατά περίπου 5 εκατοστά από την προηγούμενη μέρα και κατά 51 εκατοστά τη Δευτέρα. 

Ορισμένα μεγαλύτερα πλοία και φορτηγίδες δεν μπορούν πλέον να περάσουν από το Kaub και στο Duisburg.

Τα φορτία μεταφέρονται με μικρότερες φορτηγίδες που μπορούν να πλέουν  σε ρηχά νερά, αυξάνοντας ωστόσο το κόστος για τους ιδιοκτήτες φορτίου. «Οι πελάτες παραγγέλνουν μόνο τις προμήθειες που πραγματικά χρειάζονται για να συνεχίσουν την παραγωγή», είπε. Οι τιμές spot για μια φορτηγίδα δεξαμενόπλοιων υγρών από το Ρότερνταμ στην Καρλσρούη νότια του Kaub παρέμειναν αμετάβλητες σήμερα στα περίπου 110 ευρώ τον τόνο , αλλά αυξήθηκαν κατά 16 ευρώ αυτήν την εβδομάδα. Τον Ιούνιο το κόστος ήταν  μόλις 20 ευρώ τον τόνο.