Σε αναζήτηση εξαγορών στην Κεντρική Ευρώπη η Elton Χημικά – Το πενταετές πλάνο

Σε αναζήτηση εξαγορών στην Κεντρική Ευρώπη η Elton Χημικά – Το πενταετές πλάνο

Ευκαιρίες για την εξαγορά εταιρειών στην Κεντρική Ευρώπη και σε  αγορές που ήδη δραστηριοποιείται αναζητά η Elton.Την ίδια στιγμή η εισηγμένη αναμένεται να λανσάρει νέα προϊόντα και θέτει στον πυρήνα του πενταετούς της στρατηγικού σχεδιασμού τις επενδύσεις και την ανάπτυξη των μεριδίων αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία ήδη έχει σκανάρει μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, καθώς στο πενταετές της πλάνο εντάσσονται και οι εξαγορές επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας οι πιθανές αυτές εξαγορές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη πενταετία θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, καθώς διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα σε συνδυασμό με ενδεχόμενο τραπεζικό δανεισμό.

Η μεγέθυνση των οικονομικών της δεικτών με την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας αποτελεί έναν ακόμη στόχο της διοίκησης του Νέστωρα Παπαθανασίου. Η διοίκηση της εταιρείας θέλει από τα 124 εκατ.ευρώ τζίρο που κατέγραψε το 2020, να αγγίξει τα 200 εκατ.ευρώ έως το 2025, ενώ την ίδια στιγμή μέσα στην επόμενη πενταετία σχεδιάζεται η είσοδος σε νέες αγορές και το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Κεντρικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό της εισηγμένης παίζει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Η εταιρεία επενδύει και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει σε πληροφοριακά συστήματα, στην αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής, ενώ ένα σημαντικό project για την ψηφιακή μετάβαση αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της εταιρείας μέχρι σήμερα η εισηγμένη καταγράφει αύξηση των πωλήσεων το πρώτο πεντάμηνο που ξεπερνά το 5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στις περισσότερες αγορές καταγράφεται αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων, με τη Σερβία να κινείται στο +15%, στη Ρουμανία στο +4% και στην Ουκρανία να βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα.

Ωστόσο, πτώση καταγράφεται στην τουρκική αγορά με τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης να βάλλονται από την κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας και της επακόλουθης ισοτιμίας με το ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο guidance για φέτος η διοίκηση της Elton εκτιμά πως όσο επανέρχεται στην κανονικότητα η αγορά με την υποχώρηση των δυσμενών συνεπειών της πανδημικής κρίσης, τόσο θα ανακάμπτει και ο κλάδος των χημικών που δραστηριοποιείται.

Τα υγιή οικονομικά στοιχεία της εταιρείας αποδεικνύονται και από τη διανομή μερίσματος η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου, αφορά στη χρήση του 2020 και είναι διπλάσια από την αντίστοιχη του 2019. Ειδικότερα πρόκειται να διανεμηθούν στους μετόχους πάνω από 2,1 εκατ.ευρώ, ενώ η εισηγμένη την ίδια στιγμή βλέπει την τιμή της μετοχής της να κινείται στην περιοχή του 1,675 ευρώ, σαφώς απομακρυσμένη από τα χαμηλά Μαϊου που άγγιξε το 1,55 ευρώ.