Scope για Ελλάδα: Στο 7,8% η ύφεση το 2020 - Κρίσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης

Scope για Ελλάδα: Στο 7,8% η ύφεση το 2020 - Κρίσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την επιτυχή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης – από το οποίο η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες –τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Scope Ratings.

Ο ανερχόμενος γερμανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 θα διαμορφωθεί στο 7,8% στο βασικό σενάριο, με την πανδημία να χτυπάει πολύ περισσότερο τον τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα τους κλάδους του τουρισμού και του real estate. Για το 2021 η Scope εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,2%.

«Το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 15,2% στο β’ τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη», σημειώνει ο Τζέικομπ Σουβάλσκι, επικεφαλής ανάλυσης του οίκου για την Ελλάδα. «Η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό ο οποίος χτυπήθηκε άσχημα από τα lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, καθιστούν τη χώρα ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», προσθέτει ο ίδιος.

Κρίσιμο θα είναι το γ’ τρίμηνο για την ελληνική οικονομία καθώς από αυτό θα κριθεί το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει και το κατά πόσο θα αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα εταιρικών χρεοκοπιών, την ώρα που το γ’ τρίμηνο ευθύνεται για το 55% των τουριστικών εσόδων.

Με βάση το σενάριο της Scope, το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 181% έως το 2024 από την κορυφή του 199% που θα φτάσει το 2020. Στο δυσμενές σενάριο του οίκου αξιολόγησης, το χρέος θα φτάσει στο 209% το 2020 και θα μειωθεί μόλις κατά 2 μονάδες στο 207% το 2024.