Προ των πυλών η άφιξη μεγάλων τραπεζικών ονομάτων στην Ελλάδα

Προ των πυλών η άφιξη μεγάλων τραπεζικών ονομάτων στην Ελλάδα

Μεγάλα τραπεζικά ονόματα ανοίγουν ή εξετάζουν να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα, τα οποία μάλιστα θα καλύπτουν ευρύτερα την Ανατολική Ευρώπη. Στον απόηχο της κίνησης της JP Morgan να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Nomura ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο βήμα, βλέποντας σημαντικές ευκαιρίες. Οι επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το Brexit, προσελκύουν τραπεζικό ενδιαφέρον στη χώρα. Τα παραπάνω θα κάνουν το ελληνικό τραπεζικό τοπίο ανταγωνιστικότερο, γεγονός που έχει τη σημασία του και για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Την αρχή έκανε η JP Morgan η οποία μέσω της εξαγοράς της Viva Wallet ουσιαστικά πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Μια κίνηση που δεν πέρασε στα «ψιλά» της επικαιρότητας τόσο ως προς το οικονομικό της μέγεθος, αλλά κυρίως σε σχέση με τον έντονο συμβολισμό της. 

Μπορεί η Ελλάδα να ταλανίζεται, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο πλανήτης από τον κορονοϊό, όμως όλοι όσοι γνωρίζουν τα οικονομικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται ότι αρχίζουν και «βλέπουν» τη χώρα μας ως μια πρώτης τάξεως επιχειρηματική ευκαιρία για το άμεσο μέλλον. 

Το προφίλ αυτό επιχειρεί να το καλλιεργήσει με συνέπεια το Μέγαρο Μαξίμου που προσδοκά άμεσα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από αυτή την προσπάθεια, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα βεβαρημένη. Η  Ελλάδα  θέλει  να «πλασαριστεί» ως ο ιδανικός προορισμός επενδύσεων, τη στιγμή που η διεθνής συγκυρία την ευνοεί. «Παίζει» το χαρτί της σταθερότητας και κυρίως εκείνο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο. Την ίδια ώρα, η γειτονική Τουρκία που αποτελεί και αυτή  χώρα υποδοχής επενδύσεων δείχνει να αποσταθεροποιείται κοινωνικά και οικονομικά, κάτι που αποδυναμώνει τη θέση της και αυτομάτως ενισχύει την Ελλάδα. Παράλληλα η χώρα μας μοιάζει να αναβαθμίζεται και εξαιτίας του Brexit.

Εταιρίες που φεύγουν από το Λονδίνο, επιθυμώντας να έχουν «πάτημα» και «γέφυρα» στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, στρέφουν το ενδιαφέρον τους  στην Ελλάδα, της οποίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός ολοένα και δυναμώνει. 

Μετά την JP Morgan και την εξαγορά της Viva Wallet,  η συνέχεια, όπως εκτιμάται, θα είναι εξίσου σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Μεγάλοι τραπεζικοί διεθνείς κολοσσοί πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν καταστήματα στην Αθήνα. Η Nomura, με σημαντική παρουσία στις εκδοτικές δραστηριότητες του ελληνικού Δημοσίου, η Commerce Bank of China και η Bank of America είναι μερικές από αυτές. Στην ίδια λογική, εδώ και καιρό ακούγεται ότι υποκατάστημα στην Ελλάδα πρόκειται να αποκτήσει η Goldman Sachs, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα καλύπτει τις υποθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η Deutsche Bank η οποία είχε από χρόνια ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της και είχε εγκαταλείψει την Αθήνα επέστρεψε και είναι εδώ από τον Οκτώβριο, έχοντας ανοίξει γραφείο επενδυτικής τραπεζικής, στο οποίο ανέλαβε επικεφαλής ο Δήμος Αρχοντίδης.

Κινήσεις με ιδιαίτερη βαρύτερη σε ένα χρονικό σημείο που η ελληνική οικονομία θέλει να «πατήσει το γκάζι», καλύπτοντας το χαμένο έδαφος ελέω κορονοϊού. Παράλληλα μία ακόμα μεγάλη επένδυση αναμένεται το προσεχές διάστημα όπως έχει προαναγγείλει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης.