Πού πραγματικά βρίσκεται το μέλλον του real estate
Τουριστικές κατοικίες

Πού πραγματικά βρίσκεται το μέλλον του real estate

Η ζήτηση για ακίνητα και κατ’ επέκταση οι τιμές αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό, που- παρότι οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει- μεσίτες κάνουν λόγο για επιστροφή στις εποχές πριν από την πανδημία. Τουλάχιστον αυτό φανερώνει η σημαντική ζήτηση που είναι υψηλότερη, σε σχέση με την προσφορά που εκδηλώνεται από όσους αναζητούν στέγη.

Ωστόσο, για τους γνωρίζοντες, κοινό μυστικό είναι ότι το «παιχνίδι» δε βρίσκεται τόσο στις παλαιές κατοικίες που κατασκευάστηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες.

Αλλά σε αυτές που είναι σε τουριστικούς προορισμούς και μπορούν να φιλοξενήσουν εύπορους αλλοδαπούς, αλλά και ομογενείς ή άτομα που αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Τι μέλλει γενέσθαι στα αστικά κέντρα; Το «μυστικό» των επενδύσεων εντοπίζεται στα λεγόμενα serviced διαμερίσματα, όπου, δηλαδή, οι ένοικοι έχουν πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κτλ).

Η τελευταία αυτή κατηγορία ακινήτων απουσιάζει από την ελληνική αγορά, με τις επενδυτικές εταιρίες να έχουν μόλις εντοπίσει το κενό, δρομολογώντας επενδύσεις.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Νεόδμητα υψηλών προδιαγραφών

Την υπαρκτή αυτή και ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες έχει εντοπίσει η Lamda Development, καθώς το οικιστικό κομμάτι βρίσκεται στην «καρδιά» της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό.

Το σχέδιό της εταιρείας προβλέπει, κατά την πρώτη πενταετία ανάπτυξης του Ελληνικού, τη διάθεση 800 κατοικιών, αριθμός που θα αυξηθεί σε 10.000 από τον έκτο χρόνο της παραχώρησης και ύστερα.

Η ζήτηση για τις κατοικίες στο Ελληνικό είναι, ήδη, μεγάλη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ενώ ο ελεγχόμενος ρυθμός με τον οποίο αυτές βγαίνουν στην αγορά αποτρέπει το ενδεχόμενο συμπίεσης τιμών των υπόλοιπων κατοικιών στην Αττική Ριβιέρα.

Στα Νότια Προάστια, εξάλλου, βρίσκεται ένα μεγάλο…κομμάτι του μέλλοντος του ελληνικού real estate, καθώς, βάσει εκτιμήσεων, τα επόμενα χρόνια οι εκεί συνοικίες υπολογίζεται ότι θα προσελκύσουν περί τα 2 εκατ. άτομα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή, η οικοδομική δραστηριότητα στις περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα καλπάζει, ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, «κλείνονται» συμφωνίες από τα σχέδια.

Ένα ακόμη, από τα μεγαλεπήβολα projects αφορά αυτό του αμερικανικού ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Hines και του ευρωπαϊκού επενδυτικού ομίλου ακινήτων Henderson Park με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός οργανωμένου συγκροτήματος 400 κατοικιών.

Ουσιαστικά, επιδιώκεται η δημιουργία μίας νέας συνοικίας, όπου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε κοινές υπηρεσίες και παροχές, δραστηριότητας αναψυχής και υπηρεσίες φύλαξης.

Η λίστα είναι μεγάλη, συμπεριλαμβάνοντας την Άβαξ, η οποία σχεδιάζει την ανέγερση 16 κατοικιών, συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. στην Λεωφ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό κοντά στον σταθμό του μετρό, έργο που έχει αξία άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Όπως και η Dimand που επενδύει στην κατασκευή περίπου 200 επιπλωμένων κατοικιών στον Πειραιά που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Για όσους…αμφιβάλλουν ότι οι προβολείς του εγχώριου real estate θα πέσουν στις νεόδμητες κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που θα χρησιμοποιηθούν, είτε ως πρώτη, είτε ως δεύτερη-εξοχική κατοικία, να σημειώσουμε ότι η Prodea δρομολογεί οικιστικές αναπτύξεις για τις οποίες εκτιμά ότι η ζήτηση θα αναθερμανθεί όταν επιστρέψουν οι επενδύσεις μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας.

Πωλητήριο έχει μπει και σε αριθμό διαμερισμάτων που βρίσκονται στο οικιστικό συγκρότημα του Λυκαβηττού One Athens και διατίθενται από 600.000 ευρώ έως 6,6 εκατ. ευρώ (το ρετιρέ).

Εκτός Αττικής

Ωστόσο, τις τάσεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων έχουν «διαβάσει» εδώ και πολλά χρόνια όσοι επενδύουν στον τουρισμό.

Πρωτοπόρος στο κομμάτι της προσέλκυσης των «παχιών» πορτοφολιών υπήρξε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος που δημιούργησε το Costa Navarino, το οποίο περιλαμβάνει αριθμό πολυτελών κατοικιών. Από αυτές αρκετές δεκάδες έχουν αλλάξει, έχοντας βγει στην αγορά σε τιμές που ξεκινούν από μισό εκατ. ευρώ.

Επίσης, στον Αστέρα Βουλιαγμένης έχουν πωληθεί σε εφοπλιστή, από τα σχέδια, τρεις από τις συνολικά 13 βίλες που θα κατασκευαστούν έναντι συνολικού τιμήματος 112,5 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η Dolphin Capital Investors του Μίλτου Καμπουρίδη, έχει βγάλει στη διεθνή αγορά χλιδάτες πριβέ βίλες, οι οποίες θα αποτελούν τμήμα του τουριστικού έργου One & Only στην Κέα, διαθέτοντας τιμή εκκίνησης το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, την περασμένη χρονιά, εν μέσω πανδημίας, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες πώλησης για συνολικά οκτώ υπερπολυτελείς κατοικίες συνολικής αξίας 26,4 εκατ. ευρώ.

Στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και στη διασφάλιση ιδιωτικότητας δίνει έμφαση και ο Ρώσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος μετατρέπει τον Σκορπιό σε VIP προορισμό για πολυεκατομμυριούχους.

Υπολογίζεται ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης του νησιού,  η ελάχιστη τιμή για τη διαμονή 50 ατόμων για μία μόλις εβδομάδα θα είναι στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ.