Πώς αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής φόρων και ΕΝΦΙΑ μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Πώς αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής φόρων και ΕΝΦΙΑ μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

H παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προκαλεί αλλαγές και στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων. Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει χρονικό περιθώριο 20 ημερών - δηλαδή μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου - στους φορολογούμενους προκειμένου να πληρώσουν τη 1η και τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος κάτι που κανονικά θα έπρεπε να κάνουν μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί παράταση  και στην προθεσμία πληρωμής της 3ης δόσης η οποία βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί και η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ. Μετά όμως την παράταση των φορολογικών δηλώσεων, είναι αμφίβολο αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και για την πληρωμή του φόρου κατοχής ακινήτων. Διότι έτσι όπως εξελίσσεται πλέον η διαδικασία  υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η ΑΑΔΕ θα προλάβει να κάνει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, είναι να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Προφανώς, μετά τη χθεσινή παράταση, το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να απαντήσει και σε άλλα ερωτήματα. Το ένα βασικό είναι το τι θα γίνει με την προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Είναι πολύ πιθανό ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου ή να επαναληφθεί το φαινόμενο της διπλής δόσης στο τέλος Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουν δοθεί έξι δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ: από Σεπτέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο του 2022.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με το τι θα γίνει με τις δηλώσεις των νομικών προσώπων και την προθεσμία πραγματοποίησης των γενικών συνελεύσεων για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων. Δεδομένου ότι οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να έχουν προηγηθεί, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί παράταση και στην προθεσμία των γενικών συνελεύσεων.

Όσο για τις φορολογικές δηλώσεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε χθες θα αποδειχτεί επαρκής. Προφανώς όμως το υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε από τώρα να «δώσει» ολόκληρο τον Σεπτέμβριο καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ήταν δεδομένη η αναβολή στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.